Спорт

Време је за историју - Партизан, Звезда и први "вечити" дерби у Евролиги

У четвртак од 20.30 часова, први пут ћемо имати прилике да видимо окршај београдских ривала на евролигашкој сцени
Време је за историју - Партизан, Звезда и први "вечити" дерби у Евролиги© Dusan Milenkovic / ATA Images

Овако нешто до сада европска кошарка још није видела. Гледали смо "вечите" дербије између Партизана и Црвене звезде у првенствима Југославије и Србије, гледали смо њихове окршаје у финалима Купа Радивоја Кораћа, а у последње скоро две деценије и у регионалној, АБА лиги.

Никада до сада нисмо присуствовали београдском дербију у Евролиги. Али, за све постоји први пут - 8. децембар остаће уписан у историји европске кошарке.

То је дан када ће први пут Партизан и Звезда одмерити снаге у најјачем европском такмичењу. До сада су два тима били учесници у истој сезони Евролиге само пре осам година. Сада је дошао ред да своје ривалство покажу и на највећој сцени.

Када почиње утакмица?

У оквиру 12. кола Евролиге, Партизан дочекује Црвену звезду у четвртак од 20.30 часова. Пренос је на ТВ "Спортклуб", а уз РТ Балкан ћете моћи да уживо пратите дешавања из минута у минут.

Како "вечити" дочекују дерби?

Београдски тимови тренутно заузимају 12. и 13. позицију на табели. Звезда има скор пет победа и шест пораза, док је Партизан одмах иза са четири тријумфа и седам пораза.

Меч дочекују у различитим расположењима, пошто Партизан има три узастопна пораза, док су црвено-бели од доласка тренера Душка Ивановића нанизали четири тријумфа.

Ко је славио у првом дербију сезоне?

Већ је одиграна једна утакмица између два тима, а у оквиру АБА лиге, Звезда је савладала Партизан 90:74. Током 2022. године, одиграно је осам дербија у свим такмичењима, а црвено-бели воде у скору 5:3.

Шта су тренери рекли уочи европског "вечитог" дербија?

Жељко Обрадовић жели да црно-бели уз помоћ навијача стигну до тријумфа.

"Играмо против екипе с којом смо играли и пре десетак дана, анализирали смо ту утакмицу, знамо да је Црвена звезда у сјајној серији резултата и игара, па нам самим тим неће бити нимало лако. Наравно, верујемо у своје могућности, можемо да одиграмо на нивоу из већег дела тог првог дербија. Очекујемо да Арена буде пуна, зато позивам навијаче да подрже екипу као што то чине целе сезоне, заиста нас чине веома поносним. Имали смо прилике, где год да смо играли ове сезоне, да имамо подршку наших присталица."

Са друге стране, Душко Ивановић је свестан да ће ово бити другачија утакмица од оне недавне у АБА лиги.

"То што се ради о историјском, првом 'вечитом дербију', то је интересантно навијачима и медијима. Нама је то дерби као дерби, утакмица више против Партизана и спремамо је као и сваку другу утакмицу. Извукли су и једни и други поуке из претходног меча, само остаје да се види ко је извукао више поука."

image