Спорт

Судбински сусрети Месија и Модрића: Деби 2006, "крварење" због Хрватске и предаја златне круне

Био је 1. март 2006. године када су се двојица "ЛМ10" први пут сусрела. Иако се није чинило, њихови путеви су се од тада још много пута преплитали на најважнијим "станицама". Сада ће улог бити већи него икад, јер Аргентина и Хрватска желе у финале Мундијала. У Катару се сви питају - којим путем ће Лео и Лука даље поћи?
Судбински сусрети Месија и Модрића: Деби 2006, "крварење" због Хрватске и предаја златне крунеGetty © Gabriel Rossi / Stringer

Случајности не постоје. Аргентина већ 36 година чека да се врати на светски трон и много је рана отворено у међувремену. Финале у Италији 1990. Финале у Бразилу 2014. Дебакл из 2002. и распореност против Француске у Русији пре четири године. Ово је последњи поход Лионела Месија на једини трофеј који му недостаје.

Хрватска сања ново финале Мундијала. Оног лета '98 у Француској су остали на корак од незамисливог, 20 година касније су се дрзнули да то и остваре. Сада на челу са Луком Модрићем желе да се усуде и Аргентини отворе нове ране. Да зауставе Месијеву чету. Тај судбоносни сусрет Луке и Лионела не може бити случајан.

Био је 1. март 2006. године. У Базелу, у тој увек неутралној Швајцарској, први пут су се сусрели њих двојица. Хрватска и Аргентина играли су пријатељску утакмицу, нестрпљиво ишчекујући лето и Мундијал у Немачкој.

Тешко да ико памти да је Хрватска и тада умела да изађе на крај са "албиселестеом". Било је 3:2 за "ватрене", а ређали су се голови Ивана Класнића, Дарија Срне и Дарија Шимића. Да, толико је то давно било.

Али историја је хтела да тај сусрет буде судбински двојицу играча који данас заслужују акроним "ЛМ10". Лионел Меси је већ у шестом минуту те утакмице у свом, месијевском продору, затресао мрежу Стипеа Плетикосе. Био је то његов први од до сада 95 голова у чувеном плаво-белом дресу.

Касније, у 80 и неком минуту, на терену се појавио 20-годишњи Лука Модрић. Био је то деби талентованог фудбалера, први од 160 у дресу Хрватске. А шта је све само стало у каријерама двојице "ЛМ10" за ових 6.131 дан који су од тада прошли.

Иако се дуго није чинило да ће тако бити, Модрићев и Месијев пут почеће све чешће да се преплићу. Од тог пријатељског двобоја у Базелу, проћи ће пуних шест година док се не буду поново нашли на терену један против другог, све док рођени Задранин не пређе из Тотенхема у Реал Мадрид.

Модрић је наспрам Месија стајао у три финала и сва три пута излазио као победник (два финала Суперкупа Шпаније и један Куп краља). Срели су се на терену у чак 26 утакмица, и Модрићеви тимови су до сада били бољи, са 12 победа спрам девет пораза.

Али ништа од тога неће болети Месија - и што би, после свега што је освојио? - ништа као оно "крварење" у дебаклу 0:3 са прошлог Мундијала. Е то је већ друга прича. Тај ожиљак из Нижњег Новгорода Месија сигурно још увек сврби. Док је Лео био беспомоћан поред Салвија, Мезе, Переза, Акуње и Меркада, Хрвати су плесали као никада пре.

Модрић је био стрелац другог поготка на мечу, док је Иван Ракитић, тадашњи Месијев саиграч из Барселоне, до краја зарио бодеж у рањену Аргентину. Исте ране ће Килијан Мбапе и моћни Французи добро посолити у осмини финала, али пораз од Хрватске је био тај после ког је свима било јасно - ова Аргентина неће далеко.

Но, нова Аргентина из 2022. је шампион Јужне Америке. Има старију, али моћнију верзију Месија него што је то било у Русији. Има и бољи тим, иако појединци немају подједнако звучна имена. Ако је Лео први трофеј у дресу који је некад носио Марадона могао да подигне усред Рија, победом над Бразилом, онда је јасно да су његова плећа ослобођена доброг дела притиска. Игре у Катару то доказују.

Али путеви два велика мајстора, која ће се у уторак (20.00) срести на центру стадиона "Лусаил" најлепшу раскрсницу имали су пре скоро тачно три године. Лионел Меси је у Париз дошао по рекордну шесту Златну лопту у каријери, а на свечаној церемонији награду му је лично предао претходни победник - Лука Модрић.

Био је то неуобичајен, али прави шмекерски гест једног великог играча другом. Јасно је да случајности не постоје. Сада ће се њих двојица великана руковати и пред полуфинале Светског првенства у Катару. Можда ће се и сетити те децембарске ноћи из 2019. Само, на терену један другом неће предати ништа.

Па да видимо ко ће којим путем даље...

image