Спорт

Ужас у Ирану: Фудбалер осуђен на смрт због подршке женама у својој земљи

Амир Насер-Азадани осуђен на смрт због учествовања у протестима против иранских власти, које су укинуле сва права женама у тој земљи
Ужас у Ирану: Фудбалер осуђен на смрт због подршке женама у својој земљи© Twiter/FIFPRO

Протести у Ирану трају већ неколико месеци након што је 22-годишња Махса Амини умрла у полицијском притвору, пошто ју је претходно ухапсила морална полиција.  Амир Насер-Азадани је подржао жене у бори против власти, због чега је осуђен на смрт, јавља Светска унија професионалних фудбалера (ФИФПРО).

"Шокирани смо и згрожени извештајем да се професионални фудбалер Амир Насер Азадани суочава са погубљењем у Ирану, и то након што је водио кампању за права жена и основне слободе слободе у својој земљи. Солидаришемо се са Амиром и позивамо на хитно укидање казне", стоји у саопштењу ФИФПРО, агенције која се бори за права фудбалера у свету. 

Овај 26-годишњи фудбалер је читаву своју каријеру провео у домовини, а власт га је прогласила кривим јер је учествовао у протестима који су уследили после трагичне смрти Махсе Амини.

Протестни покрет потреса Иран од смрти 16. септембра Махсе Амини, 22-годишње Иранке пореклом из Kурдистана. Умрла је у болници где је смештена у тешком стању после хапшења и пребијања од стране моралне полиције у Техерану због "ношења неприкладне одеће" и непоштовања строгог шеријатског правила облачења жена у Ирану.

image