Спорт

Легендарни Рус учинио нешто што нико није у НХЛ лиги

Руски хокејаш постигао 800. гол у најјачој лиги на свету и постао први играч који је то учинио са једним клубом
Легендарни Рус учинио нешто што нико није у НХЛ лигиGetty © Kirk Irwin / Stringer

Славни Рус Александер Овечкин, члан Вашингтон кепиталса, постигао је хет-трик којим је водио свој тим до убедљивог тријумфа над Чикаго блекхоксима (7:3) и успут исписао нове странице историје.

Овечкин је постао тек трећи хокејаш у историји НХЛ лиге који је ушао у "клуб 800", али први којем је то пошло за руком носећи само један дрес. Испред њега су само легендарни Канађанин Горди Хау који има гол више, док је неприкосновени на првој позицији Вејн Грецки са 894.

"Огроман број. Најбоље друштво које можете да замислите када почнете да се бавите хокејом је Горди", почео је Овечкин.

"Осам стотина, трећа сам особа која је постигла толико голова. Без мојих саиграча, организације, навијача и породице, никада не бих достигао тај број и не бих сада разговарао са вама о томе."

Први гол у "Јунајтед центру" у Чикагу постигао је после само 24 секунде утакмице, док је други дао током пауер-плеја, такође у првој трећини. Трећи, јубиларни, 800. у каријери, стигао је у самој завршници када је погодио празну противничку мрежу.

Тада је кренуло велико славље Кепиталса и саиграчи су му похрлили у загрљај, како би заједно прославили велики успех.

Овечкин је први гол у НХЛ-у постигао на свом дебију 2005. године, против Колумбус блу џекетса, у победи резултатом 3:2.

Славни Рус рођен у Москви има 37 година, а прилику да се изједначи са Хауом, или га можда и престигне, имаће у четвртак, када Вашингтон дочекује Далас старс.

image