Спорт

ФИФА одбила захтев Зеленског да се обрати навијачима пред финале Мундијала

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) одбила је захтев председника Украјине Володимира Зеленског да се пред почетак финала Светског првенства између Аргентине и Француске пошаље порука о миру у свету, преноси Си-Ен-Ен
ФИФА одбила захтев Зеленског да се обрати навијачима пред финале МундијалаGetty © Mike Coppola

Си-Ен-Ен наводи да су из канцеларије Зеленског предложили да се председник Украјине јави путем видео линка свима који прате финале Светског првенства те да су остали непријатно изненађени када је предлог одбијен.

"Мислили смо да ФИФА жели да искористи своје платфореме за веће добро", поручио је извор америчког медија.

Како се наводи, разговори између Украјине и ФИФА на ову тему и даље трају, али без јаснијих навода да ли би могло да дође до сарадње.

Зеленски се тако путем видео линка обратио у бројним приликама, од Самита Г20 до Филмског фестивала у Кану.

ФИФА је претходно одстранила фудбалску репрезентацију Русије из квалификација за Светско првенство у Катару, док су руски клубови суспендовани од стране Уефе и још увек не могу да се такмиче у европским такмичењима.

Ипак, и поред бројних контраверзи везаних за одржавање Мундијала у Катару, Међународна фудбалска федерација навела је да не жели да се бави политичким стварима.

На конференцији за новинаре, Инфантино је рекао да је ФИФА зауставила бројне политичке изјаве у Катару јер мора да се брине о свима.

"Ми смо глобална организација и никога не дискриминишемо. Бранимо вредности, бранимо људска права и права свих на Светском првенству. Ти навијачи и милијарде који гледају ТВ, имају своје проблеме. Они само желе да гледају 90 или 120 минута без потребе да размишљају ни о чему, већ само да уживају у малом тренутку задовољства и радости. Морамо им дати тренутак када могу да забораве на своје проблеме и да уживају у фудбалу", навео је први човек ФИФА.

Финале Мундијала у Катару на програму је у недељу, а састају се Аргентина и Француска.

image
VV inauguration
banner