Спорт

Тринкијери пред Партизан причао о промени формата Евролиге

Тренер кошаркаша Бајерна, италијански стручњак Андреа Тринкијери, изјавио је да се залаже за промену календара свих такмичења у Европи, те промену формата Евролиге
Тринкијери пред Партизан причао о промени формата ЕвролигеGetty © Alexandra Beier

Тринкијери је предложио промену формата Евролиге, укидање ФИБА прозора и преобликовање европског кошаркашког календара. Бајерн је ове сезоне одиграо 29 званичних утакмица за 88 дана.

"После петог меча покушавали смо да схватимо у ком смо хотелу, ком граду и коју лигу играмо", рекао је Тринкијери за "Баскет њуз".

Италијански стручњак је уочи почетка ове сезоне рекао да само жели да му сви кошаркаши буду здрави.

"Више се и не сећам када сам на располагању имао цео тим Бајерна. Више и не обраћам пажњу на то. То ми само црпи енергију. То је нешто са чим морамо да се носимо. Постаје све горе и горе. Верујем да је свима циљ да имају све играче на располагању, али то је утопија", навео је тренер Бајерна.

Он је истакао да има великих проблема са повређеним играчима и додао да су само Касијус Винстон и Фреди Гилеспи одиграли свих 15 утакмица ове сезоне у Евролиги.

"Бајерн би ове сезоне могао да одигра више од 80 утакмица у свим такмичењима. Имамо Евролигу са 18 клубова, а најмање њих 17 жели да уђе у плеј-оф. Ово је најтеже такмичење у кошарци, пошто само осам тимова иде у плеј-оф. Морамо да седнемо и да разговарамо о распореду. Јер, овај распоред ће да упропасти најбољи кошаркашки производ ван НБА лиге", рекао је Тринкијери.

Тренер Бајерна је истакао да сезона играчима траје 11 месеци.

"Недавно смо за шест дана одиграли три утакмице. Не знам колико породица може да приушти себи да види три утакмице за шест дана. Кошаркаши играју мечеве и за репрезентацију. Морамо да смањимо број утакмица, пошто кошаркаши одиграју више од 90 мечева сезони. Морају ФИБА и Евролига морају да се договоре. Предлажем да првих шест клубова иде у плеј-оф, а онда нека се игра плеј-ин за тимове од седмог до 10. места. Можда је и формат са фајнал-фором исцрпљен, време је да размишљамо о променама. Ф4 ми се свиђа, али можда неко жели да види борбу Реала и Барселоне у пет или седам утакмица", закључио је Тринкијери.

Кошаркаши Бајерна ће у оквиру 16. кола Евролиге, у четвртак од 20.00 часова гостовати Партизану.

image