Спорт

Пеле пио шампањац с Џајићем, па против Југославије одиграо последњи меч

На јединственој "Маракани" у Рио де Жанеиру било је и до 170.000 гледалаца, присуствујући последњој утакмици "Краља" за репрезентацију Бразила
Пеле пио шампањац с Џајићем, па против Југославије одиграо последњи мечGetty © Keystone / Staff

Тужна вест потресла је светски фудбал. Легендарни Едсон Арантес до Насименто Пеле је преминуо у 83. години, након дуге борбе са тешком болешћу.

Чувени "Краљ" и човек који је деценијама готово једногласно био сматран за највећег фудбалера у историји, преминуо је у Сао Паолу. Његова бриљантна каријера у дресу Бразила била је окончана против репрезентације Југославије.

Пеле је и даље једини фудбалер у историји који је три пута освојио Светско првенство. Он је то са селекцијом Бразила успео 1958, 1962. и 1970. године, предводивши тим који су љубитељи фудбала описивали португалским термином "жога бонито" (лепа игра).

Но, након што је Бразил 1970. освојио светску титулу и заслужио епитет једног од најбољих тимова у историји спорта, полако је долазило време да Пеле заврши своју репрезентативну каријеру. За ривала за ту специјалну прилику одабрао је селекцију Југославије.

Светски прваци су последњи пут са Пелеом у тиму играли 18. јула 1971. године у Рио де Жанеиру, на легендарном стадиону "Маракана". Пред око 170.000 гледалаца, Пеле је учествовао у ремију 2:2.

За Југославију су тог дана играли Радомир Вукчевић, Младен Рамљак, Драгослав Степановић, Мирослав Павловић, Благоје Пауновић, Драган Холцер, Илија Петковић, Бране Облак, Зоран Филиповић, Јован Аћимовић и Драган Џајић. У селекцији Вујадина Бошкова играли су још и Зоран Антонијевић, Ненад Бјековић и Јурица Јерковић.

Џајић је у 35. минуту донео предност "плавима", док су преокрет Бразилу донели Риверлино и Жерсон. Јурица Јерковић је у 70. минуту поставио резултат на коначних 2:2.

Пеле је вече уочи те утакмице био гост амбасаде Југославије у Рију, када му је тадашњи амбасадор Мирко Остојић предао Орден југословенске заставе са златном звездом. Била је то одлука коју је донео Јосип Броз Тито, а Пеле је био дирнут.

"То није признање само мени, већ читавом бразилском народу", рекао је Пеле те вечери, док је на коктелу у друштву Драгана Џајића и осталих југословенских репрезентативаца испијао шампањац. Сутрадан је одиграо последње минуте у фамозном жутом дресу.

Пеле је у смирај 2022. године преминуо, али је у легенду отишао још за живота, око пет деценија раније.

image