Спорт

Миротић утишао халу, Барселона се вратила из мртвих и победила Звезду

Кошаркаши Црвене звезде на најгори могући начин завршили су 2022. годину и доживели болан пораз од Барселоне у Београду
Миротић утишао халу, Барселона се вратила из мртвих и победила Звезду© Dusan Milenkovic/ATAImages

Каталонци су били на ивици пораза и требало је да изгубе, али су преживели захваљујући тројци Николе Миротића у последњој секунди, којом је донео изједначење и продужетак.

На крају, након 45 минута кошарке црвено-бели су поклекли и поражени су резултатом 99:94.

Утакмица у хали "Александар Николић" каснила је због сјајне кореографије домаћих навијача који су затрпали терен конфетама. На трибинама није било слободног места, али то Звезда није искористила на почетку.

Барселона је боље отворила дуел и на крилима Томаша Саторанског дошла до вођства. Чешки плејмејкер је наставио да погађа, убацио је чак четири тројке у првих 10 минута и гости су се одлепили.

Црвено-бели нису имали решења у нападу, а посебан ударац претрпели су средином прве четвртине, када се повредио најбољи играч Лука Вилдоза. Аргентинац је осетио бол у задњој ложи и отишао у свлачионицу, после чега се није враћао у игру.

Када је екипа Шарунаса Јасикевичуса отишла на +15 почетком другог периода (19:34), чинило се да српског шампиона очекује убедљив пораз. Међутим, десило се потпуно супротно и Звезда се вратила великом серијом.

Покренуо је Немања Недовић, који је преузео одговорност у одсуству Вилдозе, а наставио фантастични Филип Петрушев. Центар је доминирао у рекету и погађао из свих позиција, а након суровог закуцавања на семафору је писало 34:34.

Звезда је чак успела и да поведе, у тим тренуцима некадашњи "Пионир" претворио се у гротло, али је ипак Барса на одмор отишла са минималном предношћу (40:43).

Наставила је Звезда сјајну серију и у наставку утакмице, потпуно контролисала ритам и почела да повећава предност. Имали су домаћи играчи и двоцифрен вишак, али су дозволили противнику да се врати.

Чинило се ипак да је победа близу, у драматичном финишу све је било у рукама црвено-белих и ни то није било довољно. Уместо да се у последњем нападу прави фаул, дозвољен је шут Миротићу са девет метара којим је сломио срца навијача.

Погодио је за 84:84 и продужетак, иако је пре тога нагазио аут-линију.

У додатних пет минута Звезда није могла да се опорави и доживела је срцепарајући пораз.

Најефикаснији у екипи Црвене звезде били су Немања Недовић и Филип Петрушев, који су постигли по 24 поена. Лука Митровић је постигао 18 поена, а Огњен Добрић је додао 14.

Код гостију, најбољи је био Томаш Саторански са 19 поена, док је Кори Хигинс убацио 15, а Алекс Абринес 14. Херој Миротић је стао на 12, а Сертач Санли и Јан Весели су додали по 10. Српски кошаркаш Никола Калинић је меч завршио са седам поена.

Звезда у следећем колу, на Бадњи дан, гостује код Валенсије, а Барселона дочекује Виртус.

Standings provided by Sofascore
  • 30. дец 2022 • 21:27

    21:27

    45' Крај утакмице! Срцепарајући пораз Звезде од Барселоне

    Тежак пораз Звезде од Барселоне после продужетка, резултатом 99:94.

  • 21:11

    42' Серија тројки у продужетку

    Прво Хигинс, па Добрић и на крају Саторански... Сви погађају тројке и резултат је 89:90.

  • 21:06

    40' Немогућ погодак Миротића за продужетак!

    Невероватан погодак Николе Миротића у последњој секунди. Са више од девет метара је погодио за продужетак, а просто је невероватно да црвено-бели нису направили фаул – 84:84.

  • 21:01

    39' Биће драме у хали "Александар Николић"

    Имала је Барселона напад за изједначење или вођство на 25 секунди до краја. Кори Хигинс је промашио тројку, а у наставку је фаулиран Стефан Марковић. Плеј Звезде је погодио прво слободно бацање, друго промашио и резултат је 82:79 на 9,6 секунди до краја.

  • 20:52

    38' Барселона се још једном враћа

    Сада је Алекс Абринес човек који је оживео "блауграну". Погодио је тројку за 79:76.

  • 20:45

    36' Барса се вратила тројком Корија Хигинса

    Кори Хигинс погађа тројку и враћа Барселону у игру. Резултат је 73:71.

  • 20:35

    33' Каква тројка Луке Митровића!

    Чинило се да је у безизлазној ситуацији, али Митровић наставља сјајну ролу. Из очаја је бацио и погодио од таблу за 72:60.

  • 20:32

    31' Недовић поенима отвара последњи период

    Лепим поготком Недовић отвара последњу четвртину за 67:57. Улетели су поново папирићи на терен и дуел је накратко прекинут, у тренуцима када је Звезда у налету.

  • 20:27

    Крај треће четвртине: Црвена звезда – Барселона 65:57

    Звезда у фантастичном ритму затвара трећу деоницу и води 65:57.

  • 20:26

    29' Звезда лети по терену и повећава предност

    Нови налет Звезде која је појачала одбрану, а у нападу игра разноврсно. Контру завршава Добрић који полаже за 63:55.

image