Спорт

Руски ММА борци у 2023. години у центру пажње: Махачев, Чимајев, Нурмагомедов и велики Јемаљаненко

Русија, легло талената у ММА спорту, изнедрила је бројне светске шампионе у последњих неколико деценија. На сваког Хабиба Нурмагомедова, долазе десетине других спортиста који крче свој пут ка сопственом наслеђу у овом спорту. И у 2023. години ће руски борци бити у центру пажње - неки ће бранити шампионске титуле, а неки нападати трон.
Руски ММА борци у 2023. години у центру пажње: Махачев, Чимајев, Нурмагомедов и велики Јемаљаненко© Hans Gutknecht / MediaNews Group / The Los Angeles Daily News via Getty Images

Ислам Махачев: УФЦ шампион у лакој категорији 

Ако постоји један борац који тренутно вијори руску заставу на апсолутном врху мешовитих борилачких вештина, то је Ислам Махачев.

Годинама се говорило о њему као наследнику Хабиба Нурмагомедова у УФЦ лакој категорији, а Махачев је испунио предвиђања када је у октобру победио Чарлса Оливеиру и преузео упражњену титулу, наневши Бразилцу први пораз у 12 борби.

Махачев ће наредни меч имати у фебруару против шампиона у полутешкој категорији, Александра Волкановског, "на гостујућем терену" - у његовој Аустралији.

Волкановски је везао невероватне низа од 22 победе, па би победа на непријатељској територији на УФЦ 284 Макхачева додатно погурала на путу ка потенцијалном превазилажењу његовог пријатеља и партнера на тренингу Хабиба.

Усман Нурмагомедов: Белатор шампион у лакој категорији 

Још један Нурмагомедов, још један шампион.

Наизглед бескрајна линија бораца светске класе рођених у Дагестану произвела је још једног шампиона након што је Усман Нурмагомедов, 24-годишњи Хабибов рођак, остварио победу против Патрикија 'Питбула' Фреиру и освојио титулу у Белатору у лакој категорији.

Усман нема пораз у каријери, има скор 16-0, а у леђа му, у истој категорији, гледају бивши УФЦ шампион Бенсон Хендерсон, сјајни Еј Џеј Меки, па чак и његов сународник Ислам Мамедов.

Његова младост у дивизији испуњеној искуством сугерише да се Нурмагомедов и даље побољшава – што је забрињавајуће за изазиваче који заостају за њим.

Вадим Немков: Белатор шампион у полутешкој категорији 

Вадим Немков у досадашњој Белатор каријери није нашао себи равног.

Зацементирао је своју позицију у полутешкој категорији у новембру, када је освојио Белаторов Гранд При, победивши Корија Андерсона у финалу и прикупивши сјајну исплату од милион долара.

Немков је том победом дошао до девете у низу у Белатору, а све победе су дошле против елитних бораца у дивизији.

Заправо, једини члан "прве петорке" којег још није победио Немков је бивша УФЦ звезда, Џоел Ромеро, са којим је требало да се суочи у фебруару пре него што је борба отказана из неоткривених разлога.

Сергеј Павлович: УФЦ тешка категорија #3

Чак и у категорији која је до врха крцата најтежим ударачима на свету, Сергеј Павлович се истиче.

Снажни Рус је преузео улогу најстрашнијег кандидата у дивизији захваљујући изванредној серији од пет узастопних борби које је завршио у првој рунди, од којих су последње две биле против два борца за које се зна да имају "динамит" у рукама - прво је пао Дерик Луис, а онда и Таи Туиваса.

Међутим, Павлович би могао бити прескочен међу изазивачима, уколико се врати Џон Џонс и изазове актуелног шампиона Френсиса Нгануа.

Ипак, Павлович има 30 година, па има доста времена да оствари амбиције.

Хамзат Чимајев: УФЦ велтер #3

Невероватно је да Чимајев већ није УФЦ шампион.

Борац рођен у Чеченији, са седиштем у Шведској, на почетку УФЦ каријере је забележио три победе за само 44 дана!

Има 12 мечева у професионалној каријери и није осетио укус пораза, па се очекује да у 2023. години нападне шампионски појас.

Чимајев је прозивао и борце из различитих категорија, па не би било неочекивано да нападне титуле у различитим дивизијама.

Магомед Анкалајев: УФЦ полутешка #3

На несрећу по Магомеда Анкалајева, чини се да је у лошијој позицији код првог човека УФЦ-а, Дејне Вајта, након неуспешног напада на титулу против Јана Блаховича у децембру.

Анкалајев и Блахович су се боритили за упражњену титулу у последњем УФЦ догађају у 2023. године, али је меч завршен нерешеним резултатом.

Многи, укључујући и Џоа Рогана, сматрали су да је 30-годишњи Рус учинио више него довољно да победи у тој борби.

Бесни Анкалајев је рекао након меча да се више никада неће борити у Лас Вегасу због стандарда суђења које нуди тамошња комисија.

Упркос импресивном скору (поражен је само једном у каријери), претпоставља се да ће Анкалајев морати да одустане од бојкота Лас Вегаса, да се врати "на радар" Дене Вајта, уколико жели прилику за титулу.

То се, ипак, неће скоро дестии, пошто је УФЦ најавио нови меч за одређивање новог шампиона у категорији, између Гловера Тешеире и Џамахала Хила.

Федор Јемаљаненко: Белатор тешка категорија #3

Најбољи дани Федора Јемељаненка, дива руског спорта, сигурно су иза њега, али чак и са 46 година, Федор има прилику да се опрости од мешовитих борилачких вештина као шампион, пошто се у фебруару бори против Рајана Бејдера у тешкој категорији, у последњем професионалном мечу у каријери.

Победом би се "последњи император" савршено опростио од ММА, уз прикладан испраћај за борца којег многи сматрају највећим тешкашем у историји спорта.

Шта год да се деси у том мечу, Јемаљаненков иконски статус ће заувек бити сачуван у мешовитим борилачким вештинама.

И у случају пораза, нико не би могао да му замери што је пробао да оде у залазак сунца са последњим златним појасом пребаченим преко рамена.

Пјотр Јан: УФЦ бантам #2

Шта је следеће за Пјотра Јана? Несумњиво борац светске класе, Јан је сада изгубио три од своје последње четири борбе (два пута од Алџамејна Стерлинга, једном од Шона О'Мелија), а бивши УФЦ шампион налази се неколико степеника од кандидата у бантам категорији.

Пораз од О'Малија је можда контроверзан, али са само 29 година, Јан још увек има довољно времена да се, уз неколико победа у 2023. години, поново нађе пред приликом за напад на титулу светског првака.

Александар Волков: УФЦ тешка #8

Бивши Белатор и М1 шампион у тешкој категорији није баш успео да понови успех на највећој спортској позорници у УФЦ, али је Волков остао незгодан противник за сваког тешкаша на планети.

Момак из Москве је смењивао победе и поразе у својим последњим наступима у октагону и ако жели да врати статус правог кандидата за титулу, мора да се докаже у 2023. години.

image