Спорт

Аустралијанци доследни упркос притисцима - руски тенисери могу на Аустралијан опен

Руски играчи ће овог месеца моћи да се такмиче на Отвореном првенству Аустралије, потврдили су још једном организатори турнира
Аустралијанци доследни упркос притисцима - руски тенисери могу на Аустралијан опенGetty © Sarah Reed

Аустралијан опен је остао при ставу да руски и белоруски играчи могу да се такмиче на овогодишњем турниру под неутралним статусом, након позива украјинских званичника да им се у потпуности забрани наступ.

Амбасадор Украјине у Аустралији, Васил Мирошниченко, захтевао је од Тенискe федерацијe Аустралије да заузмe исту позицију као Вимблдон и спрече руске играче да се такмиче.

Организатори турнира су одговорили да остају при одлуци да тенисерима из Русије и Белорусије буде дозвољен наступ на Аустралијан опену.

"Играчи из Русије и Белорусије могу да се такмиче на међународним тениским такмичењима само као појединци - и то без заставе - што ће бити случај на Аустралијан опену 2023", наводи се у саопштењу Тенискe федерацијe Аустралије.

Најбоље рангирани руски играч, Данил Медведев, бивши број један, није желео да се уплиће у политику, па је рекао да је срећан што може да игра.

"Као играч, само могу да пратим упутства. Одувек је тако. Када нам није било дозвољено да играмо на Вимблдону, нисам играо. Ја сам тенисер и срећан сам да играм свуда по свету где могу да играм. Срећан сам да играм пред навијачима. То је једино што могу", рекао је Медведев.

Подршку колегама пружио је и Новак Ђоковић, који се радује што ће их видети да се такмиче на првом гренд слем турниру у сезони.

"Наравно, наравно... Апсолутно", одговорио је Ђоковић на питање да ли жели да види све играче на свим великим турнирима, пре свега мислећи на забрану на Вимблдону.

"Надам се да ће Данил и остали руски и белоруски играчи моћи да играју на свим турнирима", рекао је Ђоковић.

image