Спорт

Крај једне велике ере – последњи плес Роџера Федерера

Швајцарски тениски великан Роџер Федерер завршио је професионалну каријеру дугу скоро четврт века.

Федерер се опростио на Лејвер купу у Лондону у друштву највећих ривала и пријатеља, а у последњем мечу који је одиграо ипак је забележио пораз. Федерер је у пару са Рафаелом Надалом изгубио од Френсиса Тијафоа и Џека Сока, резултатом 4:6, 7:6 (7:2), 11:9. Вече пуно суза, емоција и овација у „О2 арени“ остаће упамћено као крај једне од највећих и најуспешнијих ера у „белом спорту“.

Опроштајна турнеја Швајцарца, којој присуствује и Новак Ђоковић, достигла је врхунац далеко иза поноћи, када је било јасно да Роџера више нећемо гледати на тениском терену.

Маестро из Базела је, како је и желео, играо са Надалом у последњем професионалном мечу – њих двојица су били близу да победе, а вече је у спортском смислу обележио управо освајач 20 гренд слемова.

Већ у свом првом сервис гему је одиграо један форхенд далеко ван терена и успео да поентира кроз мрежу – да, добро сте прочитали – кроз мрежу!

Он је успео да лоптицу провуче испод сајле, али поред стуба који затеже мрежу, на одушевљење великог броја присутних навијача, као и фанова на друштвеним мрежама.

Ипак, Американци су се побринули да не буде све савршено за Тим Европе и главну звезду.

Федерер и Надал су добили уводни сет и, захваљујући саветима Ђоковића који је преузео улогу тренера, дошли на корак до тријумфа.

Њега су спречили чланови Тима света, јер су прво добили додатни гем у другом сету, а онда и у супер тај-брејку мало покварили читав утисак.

Међутим, бујица емоција започела је када је званични спикер последњи пут изговорио име Роџера Федерера као учесника неког турнира. Приликом поздрављања са саиграчима 41-годишњак је заплакао, после чега су то учинили и остали.

Ђоковић, Надал, Енди Мари, Стефанос Циципас, али и чланови Федерерове породице, уплакани су у пензију испратили једног од највећих спортиста свих времена. На крају, подигли су га и на рукама заједнички прославили овај тренутак.

„Не знам како смо дошли довде, били смо веома повезани у последњих 10 година. Не знам да ли ме променило што сам добио децу, надам се да се он осећа исто. Довели смо породицу овде, значи није Надал дошао овде само да игра, могу да осетим њихову страст према мени и то је тако према мени. Имамо много тога чему се радујемо, даћу му понеки савет о васпитању деце јер није лако (смех). Уживаћемо у стварима које долазе“, рекао је Федерер.

Он је покушао својој деци да објасни да не плаче јер је тужан, него баш супротно – од велике среће што се опростио на начин на који је желео.

„Ништа у каријери не бих мењао“
„Ништа у каријери не бих мењао“
„Био је ово савршен пут. Нисам ни у најлуђим сновима замишљао да ће ми каријера изгледати овако, али ништа не бих мењао.“

„Ово је невероватно, заиста јесте. Нисам желео да се осећам усамљено тамо. Чак и на секунд када сам позван да изађем, осетио сам се усамљено. Одувек сам у срцу осећао да сам тимски играч. Срећан сам што сам успео ово да прођем. Посебно што сам уз себе имао Рафу и све ове момке, све ове легенде. Желео сам да ово буде као прослава и на крају испало је баш тако како сам се надао. Не могу бити срећнији. Хвала вам!“, закључио је Швајцарац.

Колеге са тура, бивши играчи, новинари и навијачи на друштвеним мрежама писали су емотивне поруке којима су се опраштали од Федерера, док је Надал признао да се тресао на почетку меча.

„Тешко је објаснити емоције кроз које сам прошао. Првих неколико сервиса ми је било веома тешко, мало сам се тресао, био је тежак дан, на крају је постао веома емотиван. За мене је сјајно да будем део оваквог тренутка у овом спорту, толико година смо делили толико ствари у овом спорту. Био сам емотиван, да видим читаву породицу, све људе, плакао сам, али је било невероватно“, признао је Надал.

Роџер Федерер, Рафаел Надал

Човек тенис

Федерер је „окачио рекет о клин“ након скоро 25 година бављења професионалним тенисом. Освојио је 103 титуле у каријери и други је на вечној листи иза легендарног Џимија Конорса (109). На гренд слемовима је тријумфовао 20 пута, а најуспешнији турнир му је Вимблдон, на којем држи рекорд са осам пехара.

Један је од малог броја играча (укључујући Ђоковића и Надала) који је освајао сваки од четири највећа турнира, укупно 310 седмица провео је на првом месту АТП ранг-листе, а поставио је и неколико великих рекорда.

Примера ради, забележио је 1.251. победу, одиграо 157 финала, уз серију од 23 узастопна гренд слем полуфинала. Листа је дугачка...

Мање важно јесте да је Тим света тријумфом изједначио на 2-2 у међусобном скору, што ће Ђоковић покушати да промени јер у суботу два пута излази на терен.

Петак, 23. септембар 2022. године остаће упамћен као црвено слово у тениском календару – дан када је отишао велики Роџер Федерер.

image