Спорт

Желите на Аустралијан опен? Спремите много новца

Аустралијан опен, један од четири највећа турнира, пружиће вам велико задовољство, тениско уживање које ретко ко може да доживи и искуство за читав живот
Желите на Аустралијан опен? Спремите много новца© RT Balkan/Nikola Đukić

Исто тако, избиће вам из џепа велику количину новца...

За мечеве на Аустралијан опену, као и на осталим гренд слемовима, постоје две врсте улазница – оне које вам омогућавају улазак у тениски комплекс и боравак на мањим теренима, односно оне које важе за највеће стадионе.

"Ground pass", улазница за улазак у Мелбурн парк, кошта 23 аустралијска долара (1.730 динара) и са њом можете гледати све мечеве који нису на програму "Род Лејвер арене", "Маргарет Корт арене" и "Џон Кејн арене".

Љубитељи тениса свугде у свету редовно купују те карте, посебно у првој седмици, због атмосфере на мањим теренима која је често узаврела, али и могућности да се у једном дану и лепо проведу и уживају у великом броју тениских мечева.

Иако нема много смисла, постоје људи који купују "ground pass" и у другој недељи, како би из комплекса, на великим екранима, могли да прате најзанимљивије мечеве.

Када је реч о њима, логично, улазнице су много скупље. За дневни програм могу се наћи у онлајн продаји од 100 долара (7.500 динара), док су за вечерње оне много скупље.

Уколико желите на финале у мушкој или женској конкуренцији, већ сада морате да издвојите преко 800 долара и то ако пронађете слободна места.

Веома их је тешко наћи у слободној продаји, обично су унапред резервисана, а за овогодишње издање карте иду и преко 1.500 долара, што је око 113.000 динара.

Када је у питању садржај у самом комплексу, цене су много изнад нашег просека – ретко шта од хране, пића и посластица може се наћи за једноцифрен износ аустралијске валуте.

Обично пиво кошта 12 долара, остала алкохолна пића и више, док су сокови 11.

Од хране, најзанимљивији навијачима су грицкалице (од шест до осам долара), наћоси су 14, поховани филети рибе са помфритом 17, хамбургери су и од тога скупљи, као и специјалитети од свињетине и телетине, док суши стварно "суши" и на лицу места можете га платити и до 30 долара.

Помама за пешкирима, и остало "иде као алва"

Технички спонзор Ози опена је компанија "Ралф Лорен" која, осим опреме за судије и скупљаче лоптица, производи оно што фанове највише интересује – турнирске пешкире.

Они које играчи користе коштају 70 долара, има и неких мало јефтинијих.

Аустралијско сунце готово увек захтева да носите заштиту за главу. Најјефтинији качкети коштају 25, класични са логоом турнира су 30, нешто шаренији и за озбиљнијим дизајном су око 50, док је најскупљи шешир који кошта 130 долара.

И мајице су у сличном ценовном рангу, док сувенири (магнети, привесци за кључеве, оловке, цегери, траке за главу, лоптице...) којих има у огромним количинама, коштају од осам до 30 аустралијских долара.

Рачуница је јасна, скуп је ово спорт и буквално и фигуративно, али је исто тако и нешто што се вероватно доживи једном у животу.

Није нимало једноставно преживети дан у Мелбурн парку и, ако сте планирали да га посетите следеће године, можда би било паметно да већ сада почнете да скупљате новац.

image