Спорт

Француза Ертела избацују из репрезентације због преласка у руски клуб

Нови кошаркаш Зенита Тома Ертел, више неће моћи да наступа за репрезентацију Француске ако буде заиграо за клуб из Санкт Петербурга, саопштио је Кошаркашки савез Француске (ФФББ).

„ФФББ је са Твитера сазнала да је Зенит из Санкт Петербурга у Русији најавио потписивање једногодишњег уговора са Ертелом са могућношћу продужења за још једну сезону. Савез није обавештен да је уговор са руским клубом потписан, нити је у процесу потписивања. Играч је потписао изјаву под заклетвом на почетку припрема француске репрезентације крајем јула у којој се наводи да нема намеру да потпише за руски или белоруски клуб“, наводи се у саопштењу.

Кошаркашки савез Француске понавља да Ертел неће моћи у будућности да игра за национални тим.

„Ако би Ертел играо за Зенит, потписана обавеза се не би поштовала, и он више не би испуњавао критеријуме селекције за наредне утакмице, укључујући и Олимпијске игре 2024", истиче ФФББ.

Ертел (33) је у каријери играо за По-Ортез, Асвел, Стразбур, Аликанте, Басконију, Ефес, Барселону и Реал.

Ертел је са репрезентацијом Француске прошле године освојио сребро на Олимпијским играма у Токију, а 2014. бронзу на Светском првенству у Шпанији.

Он је са Французима освојио злато на Европском првенству у Словенији 2013. године, док је пре пет дана са „триколорима“ био други на Евробаскету у Немачкој.

image