Спорт

Он је Новака последњи победио у Аустралији - нестао је са тениске мапе

Јужнокорејац данас има 26 година, а последњи меч у синглу одиграо је пре две и по године и уопште није рангиран на АТП листи
Он је Новака последњи победио у Аустралији - нестао је са тениске мапеGetty © Cameron Spencer / Staff

Новак Ђоковић је на Аустралијан опену у недељу освојио свој 10. трофеј, а укупно 22. гренд слем у каријери. Тако је наставио серију од пет година без пораза на тлу Аустралије.

Најбољи тенисер света је тренутно у низу од 41 победе у Аустралији, а многи су заборавили на момка који га је последњи савладао у тој земљи. Тенисер из Јужне Кореје Чунг Хјеон је потпуно нестао са тениске мапе!

Било је то у 4. колу Аустралијан опена 2018. године. Ђоковић се и даље мучио са повредом лакта која му је "осакатила" претходну сезону, а у Мелбурну је те године играо са посебним стезником око десне руке.

А онда је Новак налетео на талентованог јужнокорејског тенисера Чунга Хјеона, који га је шокирао и савладао 3:0. Био је то тежак пораз који је натерао Ђоковића да оде на операцију, након које је могао да се у потпуности врати својим најбољим партијама и освајању гренд слем трофеја.

Чунг је био велики таленат и нада читаве Азије, но, од августа прошле године више није рангиран на АТП листи. Данас он има 26 година, а некада је био први победник "Next Gen" турнира, где је побеђивао Данила Медведева, Андреја Рубљова и Дениса Шаповалова.

Јужнокорејац је те 2018. стигао до полуфинала Аустралијан опена, где је предао меч током другог сета меча против Роџера Федерера, потоњег шампиона. Током исте године је стигао и до 19. места на АТП листи, што је био његов најбољи пласман. Но, убрзо су уследили проблеми и велики број повреда му је све отежао.

Пропустио је Ролан Гарос и Вимблдон, па изгубио у другом колу Ју-Ес опена. Наредне године је опет пропустио два гренд слема, док је 2020. године морао да игра квалификације за Ролан Гарос. Повреда леђа га је зауставила и у 2021. години и био је ван терена готово до краја прошле године. Последњи меч у синглу и даље му је тај из квалификација Ролан Гароса од пре две и по године, а недавно је наступио на турниру парова у јужнокорејском Сеулу.

Са 26 година, последњи човек који је победио Ђоковића у Аустралији је већ одавно далеко од врхунског тениса...

image