Спорт

Аргентина, Уругвај, Парагвај и Чиле желе домаћинство за 100 година Мундијала

Турнир 2030. године биће јубиларни и обележиће век од првог Светског првенства, када је Монтевидеу у Уругвају био инаугурални домаћин
Аргентина, Уругвај, Парагвај и Чиле желе домаћинство за 100 година МундијалаGetty © Dan Mullan / Staff

Светско првенство у Катару завршено је пре нешто мање од два месеца и наредни циклус трајаће све до лета 2026. године, када ће домаћини завршног турнира бити Сједињене Државе, Канада и Мексико. А наредне године постаће познато и ко ће бити домаћини Мундијала 2030. године.

Сада је и званично постало познато да за стогодишњицу од првог Светског првенства, четири јужноамеричке државе желе да добију домаћинство.

Фудбалски савези Аргентине, Уругваја, Парагваја и Чилеа истакли су у уторак намеру да се кандидују за домаћинство Светског првенства 2030. године, а тамошњи медији најављују да ће у среду и званично потврдити своју кандидатуру.

Представници четири јужноамеричка савеза су се састали и одржали конференцију за медије у Буенос Ајресу.

Уругвај је до сада организовао први Мундијал 1930. године, Чиле је био домаћин 1962. године, док је Аргентина 1978. године била домаћин турнира који је на крају освојила. Управо због 1930. године, јужноамеричке земље желе да се Мундијал одржи на том континенту, како би се на прави начин обележио век мундијалског фудбала.

image