Спорт

Јокић ће трећи пут постати МВП НБА лиге? Велика анкета каже да нема дилеме

Српски кошаркаш је према истраживању "ЕСПН" велики фаворит да и трећу годину у низу буде најкориснији играч НБА лиге
Јокић ће трећи пут постати МВП НБА лиге? Велика анкета каже да нема дилемеGetty © Matthew Stockman / Staff

Никола Јокић је убедљиви фаворит за освајање нове награде за најкориснијег играча у НБА лиги, чиме би постао тек четврти кошаркаш у историји који је титулу МВП-а понео три године заредом.

До сада су то успевали још само Бил Расел, Вилт Чемберлен и Лери Бирд, а да је Србин велики фаворит постало је јасно након симулације 100 релевантних новинара.

Уочи Ол-стар викенда, "ЕСПН" је симулирао избор анкетирајући 100 кошаркашких новинара, иако не исте оне који ће учествовати у званичном избору пред крај сезоне.

Према тој анкети, Јокић би однео убедљиву победу испред Јаниса Адетокумба, Џоела Ембида, Џејсона Тејтума и Лука Дончића. Штавише, Јокић би добио укупно 913 од могућих 1.000 бодова.

У избору свако мора да бодове подели петорици играча - 10 за прво, седам за друго, пет за треће, три за четврто и један за пето место. Укупан збир даје победника, а Јокић је у овој анкети имао 913 бодова, док је другопласирани Адетокумбо остао на тек 552 бода.

Јокићу је 77 од 100 новинара доделило максималних 100 бодова, а чак 99 га је ставило на једно од првих пет места. Ипак, још увек је потребно сачекати други део сезоне који ће уследити после паузе услед Ол-стар викенда.

Двоструки узастопни МВП ове сезоне у дресу Денвера просечно бележи 24.7 поена, 11.5 скокова и 10.1 асистенцију по мечу, па је тако Јокић на путу да постане тек трећи кошаркаш у историји који би просечно током сезоне бележио "трипл-дабл" учинак. То су пре њега успели још само Оскар Робертсон и Расел Вестбрук.

image