Спорт

Да ли Новак остаје први на свету? Бирократија, "Саншајн дабл" и два изазивача

Иако је мало оних који су искрено очекивали да ће конзервативни апаратус "ујка Сема" бити отворен за тако напредну одлуку, најбољи тенисер света ће још једном одсуствовати са турнира у Калифорнији и на Флориди
Да ли Новак остаје први на свету? Бирократија, "Саншајн дабл" и два изазивачаGetty © Francois Nel / Staff

Тениска сезона наставља да се захуктава, али и ове године без Новака Ђоковића. Најбољи тенисер света је, за разлику од 2022. године, могао да оде у Аустралију и као по навици покори први гренд слем у сезони. Након солидног наступа у Дубаију и пораза у полуфиналу од Данила Медведева, пред Србином је нова пауза.

Време је за прве мастерсе у сезони - америчку турнеју под називом "Саншајн дабл". Индијан Велс и Мајами ће још једну сезону у низу окупљати по 96 тенисера у главним жребовима, али као и сваки пут након 2019. године, на њима неће бити најдуговечнијег тениског хегемона.

Америчке власти нису омогућиле Новаку Ђоковићу специјалну дозволу за улазак у земљу због чињенице да је невакцинисан против корона вируса, иако ће на турниру моћи да играју десетине играча који су своје вакцине примили пре готово две године. Но, иако је мало оних који су искрено очекивали да ће конзервативни апаратус "ујка Сема" бити отворен за тако напредну одлуку, најбољи тенисер света ће још једном одсуствовати са турнира у Калифорнији и на Флориди.

Шта то онда значи за врх АТП листе? Ђоковић је у понедељак започео нову рекордну, 379. седмицу на врху светског тениса, а да тамо остане и после прва два мастерса у сезони, зависиће од резултата које буду остваривали Карлос Алкараз и Стефанос Циципас. Шпанац и Грк су једина двојица који ће моћи да искористе чињеницу да Ђоковић неће имати прилику да се бори за чак 2.000 бодова.

По којој рачуници Новак остаје први?

Ђоковић је тренутно први на АТП листи са 7.160 бодова и ту ће и остати. Није играо "Саншајн дабл" прошле године, баш као што је то био случај 2020. и 2021. Али резултати Алкараза и Циципаса у Америци прошле године су били такви да би могли да очувају Новака на врху.

Алкараз у Индијан Велсу брани 360 бодова и евентуална титула на том турниру би му донела 640 бодова. Ипак, његов проблем је што у Мајамију брани свих 1.000 бодова, због освојеног трофеја прошле године. Шпанац би морао да освоји оба турнира на овој америчкој турнеји.

Исти је случај и са Циципасом. Грк укупно брани тек 135 бодова на два турнира, али његов заостатак за Ђоковићем је осетно већи. Због тога и финалиста Аустралијан опена мора да освоји "Саншајн дабл", што је само по себи један од тежих подвига током тениске сезоне.

Само седам тенисера је у историји тениса успело то да учини, али нико није у томе био успешан као човек којем је забрањено да уђе у САД - Ђоковић је то учинио четири пута (2011, 2014, 2015. и 2016. године). Индијан Велс се игра од 8. до 19. марта, Мајами потом од 22. марта до 2. априла, а нова ранг листа са резултатима са оба турнира биће ажурирана тек почетком наредног месеца.

И тог 3. априла би Ђоковић могао да буде најбољи тенисер света, иако ће у том тренутку бити ускраћен за учешће на два гренд слема и шест мастерс турнира, као и 2.000 бодова са још једног слема. Па нека свет види имају ли млађи тенисери квалитет да искористе бирократске поклоне који им се изнова пружају на тацни...

image