Спорт

Министаркa спорта Канаде побегла након питања о руским спортистима

Министарка спорта Канаде побегла је од активисте након питања о дискриминацији спортиста из Русије
Министаркa спорта Канаде побегла  након питања о руским спортистима© Twiter/Screenshot

Канадска министарка спорта Паскал Сен Онж игнорисала је питања о дискриминацији руских и белоруских спортиста и на брзину је побегла од канадског антиратног активисте Ива Енглера.

Поводом санкција Русији и Белорусији, Енглер је питао Сен Онж о могућем увођењу таквих мера против Сједињених Држава које су напале Ирак, а такође је упитао да ли такве казне треба увести и против саме Канаде за бомбардовање Авганистана и Либије. Активиста је као пример навео и политичку ситуацију у Израелу и Палестини. Сен-Онж се насмејала на ова питања, након чега је одлучиола да одмах избегне дијалог. 

Раније пензионисани канадски спортисти, укључујући олимпијску победницу, уметничку клизачицу Тесу Вирту, хокејашицу Хејли Викенхајзер, скијашицу Беки Скот, позвали су Канадски олимпијски комитет да не подржи идеју Међународног олимпијског комитета (МОК) да дозволи руским спортистима да учествују на ОИ у Паризу у неутралном статусу.

Извршни комитет МОК-а је 25. јануара позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу.

Касније су се владе више од 30 земаља, укључујући Канаду, успротивиле учешћу Руса и Белоруса на Олимпијским играма.

Председеник МОК-а Томас Бах рекао је да владе држава не би требало да одлучују ко може да учествује на међународним спортским такмичењима.

image