Спорт

Тадић и Влаховић погађали, Самарџић дебитовао – "орлови" полетели ка Европском првенству

Фудбалска репрезентација Србије успешно је започела квалификације за Европско првенство које ће бити играно у Немачкој
Тадић и Влаховић погађали, Самарџић дебитовао – "орлови" полетели ка Европском првенству© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

"Орлови" су полетели у жељи да се коначно, после више од две деценије пласирају на континентални шампионат, а на отварању квалификација били су бољи од Литваније – 2:0 (1:0).

Наш национални тим важио је за великог фаворита пред дуел на стадиону "Рајко Митић" и то је пред нешто више од 20.000 гледалаца и оправдао.

Селектор Драган Стојковић Пикси је дуел започео у формацији са два нападача, уз Александра Митровића почео је Душан Влаховић, док се у одбрани нашао и Страхиња Ераковић.

Момци у црвеним дресовима од самог старта утакмице су наметнули свој ритам и кренули да плету мрежу. До предности су стигли у 16. минуту из прве праве акције.

Одлично се развио напад "орлова" и лопта је дошла на леви бок до Филипа Костића. Он је ушао у казнени простор, вратио повратну до капитена Душана Тадића, којем није било тешко да је са седам-осам метара проследи у мрежу.

Тада је кренула серија напада српских репрезентативаца и неколико пропуштених прилика – Марко Грујић је петом погодио стативу, док Александар Митровић у неколико наврата није имао среће да добре ситуације претвори у нови погодак за репрезентацију.

Тим резултатом отишло се на одмор, да би почетком другог Србија добила праву опомену. Баш као и у једној ситуацији у првом, Литванија је имала велику шансу у другом полувремену, али је Вања Милинковић-Савић био на висини задатка.

Одмах су се уозбиљили играчи Србије и дошли до вођства од 2:0! Митровић је у полуконтри прихватио лопту на левом боку, проследио до Тадића, који је вратио повратну на петерац. Ту је сачекао Душан Влаховић и спровео у мрежу.

Тада је и сломљен отпор гостију, а до краја утакмице деби је уписао и Лазар Самарџић.

Момак рођен у Берлину који игра за Удинезе, а који је прошао млађе категорије Немачке, одлучио се за Србију и селектор Стојковић га је убацио у последњих двадесетак минута. У игру је ушао уместо свог идола Душана Тадића.

"Орлови" сада имају три бода, исто колико и Црна Гора, која је на отварању такмичења савладала Бугарску у гостима (1:0).

Управо ће Црногорци бити следећи противници нашим момцима, а тај меч на програму је у понедељак, 27. марта од 20.45 у Подгорици.

  • 24. мар 2023 • 22:38

    22:38

    90+4' Крај утакмице, Србија је победила Литванију!

    "Орлови" успешно започели квалификације за Европско првенство и савладали Литванце резултатом 2:0.

  • 22:25

    81' И Јовељић у игри

    Дејан Јовељић, који игра изузетно у ЛА Галаксију већ неко време, ушао је у игру уместо Митровића.

  • 22:20

    77' Вања поново чува гол Србије

    Одличан продор Черниша по левој страни, шутирао је снажно по земљи, али је Вања Милинковић-Савић опет био прибран.

  • 22:19

    75' Сергеј пропустио добру прилику

    Лепа асистенција Живковића за Сергеја, он је слабије примио лопту и шутирао, право у голмана гостујућег тима.

  • 22:16

    72' Деби Лазара Самарџића

    Лазар Самарџић, момак рођен у Берлину који игра за Удинезе, дебитује за селекцију Србије. Момак који има 21 годину у игру је ушао уместо свог идола Душана Тадића.

  • 22:08

    63' Прва измена у редовима Србије

    Утакмицу је завршио стрелац другог гола Душан Влаховић, а на терену је Сергеј Милинковић-Савић.

  • 21:57

    53' ГОООЛ! Влаховић дуплирао предност Србије!

    Одмах су се уозбиљили играчи Србије и дошли до вођства од 2:0! Митровић је у полуконтри прихватио лопту на левом боку, проследио до Тадића, који је вратио повратну на петерац. Ту је сачекао Душан Влаховић и спровео у мрежу.

  • 21:55

    51' Велика опомена "орловима", још једна шанса за Литванију

    Почетком другог полувремена Литванија је била близу изједначења. Јанкаускас је побегао чуварима, шутирао у доњи десни угао, али је Вања Милинковић-Савић.

  • 21:50

    46' Почело друго полувреме

    Без промена у саставима Србије и Литваније.

  • 21:33

    45' Крај првог полувремена, Србија води против Литваније

    "Орлови" имају минималну предност против Литванаца, стрелац јединог гола био је капитен Душан Тадић.

image