Спорт

Маестрални Синер "угасио" Алкараза и вратио Новака на прво место!

Италијан у дербију садашњости и будућности није играо само за себе, већ и за Новака Ђоковића, који ће се од понедељка вратити на прво место
Маестрални Синер "угасио" Алкараза  и вратио Новака на прво место!Getty © Matthew Stockman

Јаник Синер одиграо је маестрално и савладао великог ривала Карлоса Алкараза после преокрета, у полуфиналу мастерса у Мајамију – 6:7 (4:7), 6:4, 6:2.

Данил Медведев је истакао да ће неко "угасити пожар звани Алкараз", који је био у серији од 19 узастопних сетова, а то је за руком пошло италијанском тенисеру.

На "Хард рок стадиону" на Флориди виђен је спектакуларан тенис и победа момка из Тирола, који ће играти у свом другом мастерс финалу.

Такође, он је елиминисао браниоца титуле, па ће Алкараз остати без 640 бодова и првог места на АТП ранг-листи.

На трон се, упркос чињеници да није играо на америчкој турнеји, враћа Новак Ђоковић и у понедељак ће започети 381. седмицу.

Јаник је од почетка сезоне евидентно подигао ниво игре и пронашао формулу да буде најопаснији на највећим турнирима.

Већ сада је јасно да ће се са Алкаразом борити за највеће трофеје и широм света је овај окршај назван "дербијем садашњости и будућности".

Овога пута припао је Италијану, који је изједначио на 3-3 у међусобном скору.

Такође, спречио је Карлитоса да први пут у каријери комплетира "Саншајн дабл", односно, после Индијан Велса освоји и Мајами.

Шпанац је успео да добије први сет у тај-брејку иако је био у резултатском заостатку, али то није омело Синера, који је сад много стабилнији психички него што је то био случај раније.

У другом делу игре је поново изгубио брејк вишка, али је смогао снаге да одузме сервис ривалу и дође до изједначења у сетовима.

Тада је "моментум" потпуно пребацио на своју страну и протутњао кроз трећи сет, завршивши посао за нешто више од три сата игре.

Поред сјајне борбе и преокрета, са овог меча остаће упамћен и фантастична размена из седмог гема, која ће сигурно ући у избор за поен сезоне.

Синер сада има још један корак до највећег пехара у каријери, али пред њим је тешка препрека јер је други финалиста управо споменути Медведев.

Данил је у руском дербију савладао Карена Хачанова за пето узастопно финале у 2023. години.

Мастерс у Мајамију се игра за наградни фонд од 8,8 милиона долара.

image