Спорт

Гимнастичарка Полстјанаја: Постављен ми је услов - да се одрекнем руског држављанства

Гимнастичарка Елизавета Полстјанаја, која је раније играла за репрезентацију Летоније, рекла је да је удаљена из балтичке репрезентације због одлуке да задржи руско држављанство
Гимнастичарка Полстјанаја: Постављен ми је услов - да се одрекнем руског држављанстваGetty © Toru Hanai / Stringer

"Направила сам прави избор јер сам сада код куће, са својом породицом, у својој земљи. Мој главни циљ је био да дођем на Игре у Париз. А у Летонији сам добила услов: ако се не одрекнем руског држављанства, онда губим право да се квалификујем за Олимпијске игре. А без тога, моја каријера је изгубила смисао ", рекла је Полстјанаја.

Атлетичарка је у августу објавила да је одлучила да не настави каријеру у Летонији након што јој је забрањено учешће на Светском првенству 2022. године, упркос чињеници да је држављанин балтичке државе од 2018. године. Од ње је тражено да се одрекне руског држављанства, али она није пристала.

19-годишња Полстјанаја је родом из Летоније, али је за репрезентацију балтичке земље играла само од 2018. године. Прошлог пролећа јој је забрањено да тренира у Русији.

Раније је победница Европског првенства у пливању Ана Јегорова рекла да не жели да мења спортско држављанство, иако је већ добијала такве понуде.

image
VV inauguration
banner