Спорт

Пољска жели да искључи Русију са Олимпијских игара

Из Пољске најављују "офанзиву" против Русије, али и не желе да бојкотују Олимпијске игре као што су то најавили Украјинци
Пољска жели да искључи Русију са Олимпијских игараGetty © Harry How

Председник Олимпијског комитета Пољске (НОК) Радослав Песијевич истакао је да не разматра бојкот Олимпијских игара, већ начин на који би Русима могло да се спречи учешће на највећем спортском догађају.

Међународни олимпијски комитет (МОК) недавно је објавио да ће Руси и Белоруси моћи да се такмиче у Паризу следеће године као неутрални спортисти, што је проузроковало опречне реакције.

Пољска се снажно противила томе, али не колико и Украјина, која је забранила својим спортистима да учествују на истим такмичењима на којима су Руси и Белоруси.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки рекао је да је одлука МОК-а "скандал и издаја правог спортског духа".

У овој земљи постоји снажно мишљење да би требало бојкотовати Игре у Паризу, али Песијевич не дели такав став.

"Не бих давао толико снажне изјаве. Морамо да размислимо како да искључимо Русе и Белорусе са Олимпијских игара, а тек онда да донесемо заједничку одлуку са целокупном спортском заједницом", истакао је председник НОК-а.

Он истиче да не би требало размишљати о бојкоту.

"Морате да питате спортисте који ће учествовати и који су читав свој живот посветили да се прво квалификују, а онда и такмиче на Олимпијским играма. Не могу да замислим ситуацију у којој наши спортисти неће моћи да се надмећу за медаље, остваре своје снове, али и обрадују све нас."

"Такве одлуке морају да се донесу хладне главе", додао је.

Истовремено, наговестио је да би Русија могла озбиљно да профитира од бојкота других, конкурентских земаља.

"Морамо да разговарамо са челницима спортских федерација, са спортистима такође, али Русија не сме да буде задовољна јер Пољске нема на Олимпијским играма. За мене, први циљ је искључење руских и белоруских спортиста са Игара у Паризу", закључио је Песијевич.

image
VV inauguration
banner