Спорт

Миа Ристић тријумфовала на теренима Црвене звезде у УТР такмичењу

Прегршт мечева и квалитетног тениса на теренима Црвене звезде обележило је протекле две недеље током којих су одржана два УТР турнира како у мушкој тако и женској конкуренцији са укупним наградним фондом 200.000 евра
Миа Ристић тријумфовала на теренима Црвене звезде у УТР такмичењу© Teniski klub Crvena zvezda

Два од укупно четири УТР такмичења, међународна професионална турнира за сениорке и сениоре уз подршку Дата-Дривен Лаба која ће у 2023. бити одржана на чувеним Звединим теренима у Београду угостила су у свакој недељи од 40 такмичара из 22 земље света, са ренкингом од 300. места на ВТА и АТП листама.

Први УТР турнир 2023. у Србији шампионе је прогласио пре седам дана, ова недеља изнедрила је нове победнике.

У женском финалу тријумфовала је Били Џин Кинг куп репрезентативка Србије, 16-годишња Миа Ристић која је пре само десет дана дебитовала за Србију у Анталији у овом такмичењу где је нанизала четири победе у синглу.

На теренима Звезде Миа је дошла до другог УТР трофеја у њеној каријери савладавши у финалу Румунку Ирину Фетечеу 6:2, 7:6. Претходни УТР турнир Миа је освојила у Нишу 2022. године.

"Честитам нашој репрезентативки Ристић која је и овде на УТР такмичењу показала да је један од највећих тениских талената и потенцијала на свету, да ће брзо бити у самом светском врху и изузетно нам је драго да ће памтити овај турнир Дата-Дривен Лаб као један леп тријумф на путу ка светском трону у профи конкуренцији", истакао је директор ТК Црвена звезда Слободан Војиновић.

"Поносни смо на све што је учињено у протекле две недеље у нашој Звезди. Иако је само три дана пре почетка првог УТР турнира 2023. пао снег и поклопио све терене на којима су се играли турнири, нисмо посустали. Размотрили смо све опције и кренули у решавање тих новонасталих околности услед временских неприлика."

Мушко финале обележио је судар два представника Француске Јанаиса Лаурена и Луке Павловића коме је ово било друго финале у две недеље УТР такмичења на Звезди. У оба финала је заустављен на путу ка трону, овај пут бољи је био Луарен 3:6, 6:0, 6:2.

Турнир се играо по групном систему, пет група по четири тенисера. Најбољи из сваке групе ушао је у полуфиналне дуеле. Пехаре је финалистима првог УТР такмичења у 2023. у Београду, на чувеном терену где је Новак 2003. подигао профи првенац, уручио директор ТК Црвена звезда Слободан Војиновић.

"Већ првог дана такмичења, након првих мечева видели смо да смо успели и да ћемо на теренима Звезде имати две недеље изузетно квалитетног тениса и турнире којима ћемо се поносити. Честитам победницима, али и свим такмичарима који су показали да се изузетан тенис игра и на турнирима који нису АТП или БТА, да тенис има будућност и да његов сјај никада не јењава. Звезда је положила још један организациони испит, сада се окрећемо бесплатним школицама тениса током лета, као и турнирима за најмлађе узрасте. Спремамо за лето бројна такмичарска изненађења, јер Звезда је увек била гигант у којој су се калила нова, касније велика имена светске тениске сцене, радимо предано на томе да ту традицију наставимо и да увек померамо границе."

Еуген Атаманчук из Дата-Дривен Лаб је такође истакао значај овог такмичења.

"Сигурни смо да је УТР турнир извршио значајан утицај на балкански професионални тениски пејзаж. Поносни смо што смо део овог међународног турнира. Ово нам је други заједнички турнир. Наградни фонд је повећан на 25 хиљада долара и доноси још више могућности за промоцију развоја локалних талената на глобалној сцени. Дата-Дривен Лаб је поносан што је део тога и што има једну од кључних улога у обликовању будућности тениса у региону и помаже у изградњи повезаних светских догађаја у Београду", навео је Атаманчук.

image