Спорт

Фудбалски клуб Партизан се огласио поводом иступања из спортског друштва Партизан

Фудбалски клуб Партизан издао је саопштење у којем се обратио јавности поводом великих несугласица са спортским друштвом црно-белих
Фудбалски клуб Партизан се огласио поводом иступања из спортског друштва Партизан© ATA Images

Управни одбор Југословенског спортског друштва Партизан именовао је привремену управу за фудбалски клуб, што значи да су досадашњи челници Милорад Вучелић и Милош Вазура, разрешени дужности.

Фудбалска секција црно-белих иступила је из спортског друштва, због чега им прети забрана коришћења имена, грба и стадиона клуба.

"Правна комисија фудбалског клуба Партизан користи прилику да се овим путем обрати јавности са следећим Саопштењем, а све поводом одлуке тзв. Управног одбора ЈСД Партизан о распуштању Управе и разрешењу заступника и именовању привремене управе и заступника ФК Партизан од 03.05.2023. године", започиње се у саопштењу, које је издала правна служба клуба, које је потписао председник исте Драган Палибрк, а које преносимо у целости:

"Поменутом Одлуком направљен је континуитет правничког насиља, које је започело одржавањем неформалног састанка дана 12.09.2022. године, на ком су на потпуно незаконит начин изабрана нови тзв. Управни одбор ЈСД Партизан, нови тзв. генерални секретар и нови тзв. председник ЈСД Партизан, а што је за последицу имало покретање једног кривичног и три парнична поступка, чији је предмет утврђивање ништавости одлука тзв. Управе ЈСД Партизан, као и деловања са очигледним елементима бића кривичног дела од стране тзв. Председника ЈСД ''Партизан''.

Посебно је жалосно што у болним тренуцима док дубоко саосећамо због трагедије, коју је изазвало свирепо и безумно убиство, данас у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Због тога са великом индигнацијом примили смо информацију о покушају увођења наводних привремених мера у ФК Партизан од стране нелегалне и самозване групе људи, која се представља као руководство ЈСД Партизан. Поред тога, што је за ФК Партизан наведени покушај неважећи и незаконит, производи и искрено жаљење, неверицу и стид, што долази из редова појединих делова наше славне спортске породице.

Он означава наставак незаконитог, противстатутарног и неовлашћеног поступања поменуте, самозване групе људи, која се намеће, као руководство ЈСД Партизан. Доношењем горе наведене Одлуке од 03.05.2023. године погажена су основна начела Статута, на којима почива функционисање ЈСД Партизан, а која су сублимирана у члану 1 Статута ЈСД Партизан, који прописује да је ЈСД Партизан добровољна, невладина, неполитична и непрофитна организација у области спорта, основана, као спортско друштво, ради уређивања и остваривања заједничких циљева и интереса удружених спортских организација, као и заједничког наступања у области спорта.

Правну комисија ФК Партизан који сачињавају угледни правници из различитих области права, која је у свом раду до детаља упозната са комплетном правном проблематиком и која се у свом раду искључиво руководи правничким и на законом утврђеним начелима, сматрамо:

- да је свака одлука донета од стране тзв. Управе ЈСД Партизан незаконита и да не може производити никаква правна дејства,

- да су лица која су учествовала у доношењу оваквих одлука поступала потпуно незаконито и несавесно,

- да је Агенција за привредне регистре поступајући по регистрационим пријавама нажалост правно оснажила нелегалне одлуке тзв. Управе ЈСД Партизан.

На основу горе наведеног на седници која је одржана 3.5.2023.године, Скупштина ФК Партизан је констатовала да су испуњени услови за ступање на снагу Одлуке о иступању ФК Партизан из ЈСД Партизан.

Такође је констатовано да су одлуке о разрешењу свих лица у ФК Партизан ништаве и да не производе правно дејство, те је Скупштина свим органима ФК Партизан потврдила мандате.

Имајући у виду све горе наведено, Правна комисија ФК Партизан најстроже осуђује овакво несавесно и незаконито поступање лица која се представљају као тзв. Управе ЈСД Партизан и на такав начин директно урушавају вишедеценијски углед једног од најтрофејнијих Спортских друштава на свету, па с тим у вези указујемо да су за мере које се препоручују кроз описани покушај искључиво надлежни судови под унапред прописаним условима и да никад неће моћи да буду примењене, ако су резултат било чије самовоље", стоји у саопштењу.

image