Спорт

Интер је први финалиста Лиге шампиона!

Шести пут у историји клуба "неразури" ће играти у финалу елитног европског такмичења
Интер је први финалиста Лиге шампиона!© Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Фудбалери Интера први су финалисти овогодишње Лиге шампиона, пошто су у реваншу поново победили градског ривала Милан (1:0) и прошли укупним резултатом 3:0.

Интер је пред реванш имао велике шансе за пласман у финале после одличне утакмице пре шест дана на истом месту, па сада чека бољег из другог двомеча у којем се у среду састају Манчестер сити и Реал Мадрид (1:1).

Плаво-црни ће шести пут играти за највећи европски трофеј, до сада су га подизали у два наврата, последњи пут 2010. године под Жозеом Мурињом, када је покупљено свих шест пехара у једној сезони.

И не само то, велики успех су зачинили четвртом победом у дербијима "дела Мадонина", што се никада до сада у историји није догодило.

Дуел на стадиону "Ђузепе Меаца" почео је нападима Интера, али је прву велику прилику имао Милан и то у 10. минуту.

После једне сумњиве ситуације, по левом боку је сјајно прошао Сандро Тонали. Вратио је повратну до Брахима Дијаза, који је гађао доњи десни угао, али се голман Андре Онана бацио и спасао свој тим.

Том приликом као да је унапред дефинисана игра у првом полувремену – "росонери" су конкретније претили, али нису могли да створе довољно добре позиције.

Најбољу шансу имао је у финишу првог полувремена повратник Рафаел Леао, који је после сјајног соло продора шутирао поред десне стативе.

Већ у следећем нападу истакао се и голман Милана Мајк Мењан, спречивши Едина Џека да погоди главом за Интер и практично реши питање првог финалисте.

Мреже су до одмора мировале, а онда је домаћин урадио оно што је било најбоље – потпуно је "умртвио" ритам у наставку. Апсолутно се ништа није дешавало у првих 20 минута другог полувремена, али је све решено у 73. минуту.

Резервиста Ромелу Лукаку је некако успео да дотури лопту до Лаутара Мартинеза, овај искоса са леве стране шутирао у ближи угао и матирао голмана за велико славље већине присутних на стадиону.

До краја није било превише узбуђења и изабраници Симонеа Инзагија могли су да почну да прослављају велики успех.

Финале Лиге шампиона на програму је 10. јуна на "Олимпијском стадиону Ататурк" у Истанбулу.

  • 16. мај 2023 • 22:51

    22:51

    90+3' Крај утакмице! Интер је у финалу Лиге шампиона!

    Интер је и у реваншу победио градског ривала Милан 1:0 и са укупних 3:0 отишао у финале елитног такмичења!

  • 22:36

    78' Мартинез умало до другог гола

    Поново је капитен домаћих имао прилику да овери победу, сада је Мењан ипак успео да га спречи.

  • 22:32

    74' ГОООЛ! Лаутаро води Интер у финале!

    Питање победника овог двомеча дефинитивно је решено – Интер води 1:0. После додавања резервисте Ромелуа Лукакуа, Лаутаро Мартинез је погодио ближи угао за велико славље Интера.

  • 22:27

    69' Милан близу шансе

    После центаршута са десног бока, Леао је покушао да спусти лопту до Жуниора Месијаса, али је мало недостајало да креира шансу.

  • 22:24

    65' Интер потпуно умртвио игру

    Апсолутно ништа значајно се није десило од наставка меча. Интер је умртвио игру и корача ка финалу Лиге шампиона.

  • 22:14

    56' Први жути картон на утакмици

    Покушавао је судија Клемон Турпан да без картона контролише сусрет, прескочио неколико оштрих стартова, али је у 56. минуту показао прву јавну опомену – у бележницу је уписан Малик Тио.

  • 22:04

    46' Почело друго полувреме на стадиону "Ђузепе Меаца"

    За сада нема промена у тимовима Интера и Милана.

  • 21:48

    45' Крај првог полувремена

    У првом полувремену дербија између Интера и Милана није било голова (0:0).

  • 21:39

    40' После затишја бура – нова шанса, Мењан сачувао Милан

    Сада велика прилика на другој страни и опет изузетна интервенција голмана. Џеко је после прекида био највиши у скоку, шутирао главом, а Мајк Мењан показује зашто је један од најбољих чувара мреже на свету.

  • 21:37

    38' Велика шанса за Леаа

    Показао је Португалац колико је неугодан и значајан за игру Милана. Дочекао је коначно добру ситуацију и довољно простора. Лако се ослободио Бастонија, али је онда шутирао поред десне стативе.

image