Спорт

Фјорентина у 129. минуту до финала Лиге конференција, за трофеј са Вест Хемом

Италијански клуб ће за трофеј играти против енглеског Вест Хема
Фјорентина у 129. минуту до финала Лиге конференција, за трофеј са Вест Хемом© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Фудбалери Вест Хема и Фјорентине бориће се 7. јуна у Прагу за пехар Лиге конференција пошто су у реваншима полуфинала елиминисали АЗ Алкмар, односно Базел.

Вест Хем је после победе 2:1 код куће и као гост победио холандски АЗ - 1:0 и тако стигао до трећег европског финала у историји, док је Фјорентина после продужетака славила 3:1 и обезбедила пласман у пето финале у европским клупским такмичењима.

Гол за победу Вест Хема на гостовању Алкмару постигао је после контранапада Шпанац Пабло Форналс у 94. минуту. Вест Хем се после 47 година поново пласирао у финале неког европског купа. Популарни "чекићари", освајачи Купа победника Купова из 1965. године, последње европско финале су играли у сезони 1975/76 кад их је у истом такмичењу савладао белгијски Андерлехт. Сад имају шансу да освоје други европски трофеј у историји клуба.

Фјорентина је головима Николаса Гонзалеса изборила победу 2:1 у Швајцарској и тако вратила Базелу за истоветни пораз код куће, па су се играли продужеци. Гонзалес је постигао голове у 35. и 72. минуту, док је Зеки Амдуни, стрелац и пре седам дана, погодио за домаће у 55. минуту. Надокнада другог продужетка трајала је 10 минута јер је позлило једном навијачу, а гол одлуке постигао је Антонин Барак у 129. минуту.

Никола Миленковић је одиграо цео меч за Фјорентину, Лука Јовић је ушао на старту продужетака, док Алекса Терзић није био у конкуренцији за састав "виоле".

Клуб из Фиренце у финалу има шансу да освоји други европски трофеј, а први после пехара у Купу победника Купова 1961. године. Осим тога, ово им је прво европско финале од 1990. године, када су изгубили од Јувентуса у финалу Купа УЕФА.

image