Спорт

Ма каква Европа, ово је утакмица године - хаос у Енглеској и преокрет после 0:4!

Сусрет Шефилд Венздеја и Питербороа је довео до највећег преокрета у историји енглеског фудбала
Ма каква Европа, ово је утакмица године - хаос у Енглеској и преокрет после 0:4!Getty © Matt McNulty / Stringer

И док су Вест Хем и Фјорентина крчили своје путеве ка финалу Лиге конференције, а Рома и Севиља ка финалу Лиге Европе, много узбуђења на те четири утакмице пале су у запећак спектакла који је виђен у Енглеској.

Готово па утакмица године виђена је у полуфиналу плеј-офа за пласман у енглески Чемпионшип, а трећелигаши Шефилд Венздеј успели су у реваншу да се пласирају у финале иако су у првом мечу изгубили 0:4!

Утакмица каква није била за оне са слабим срцем, ни са једне ни са друге стране. Питерборо је у првом мечу славио 4:0 на свом терену и били су већ виђени као путници на "Вембли", да се боре за улазак у други ранг енглеског фудбала.

Али невероватан реванш добио је епске размере, поставши највећи преокрет у историји енглеског фудбала. Већ у 9. минуту реванша, Шефилд Венздеј је стигао до вођства из пенала, а када је у 25. минуту Грегори скренуо лопту у празан гол, домаћи су већ били на пола пута ка чуду.

Ређали су се напади један за другим, Венздеј је опседао гол ривала и у 71. минуту је Џејмс повисио на 3:0. Чинило се тада да је питање тренутка када ће пасти и четврти гол, али Питерборо се одлично држао. Заиста, без проблема, све до тог кобног 98. минута, када је у дубокој надокнади настала гужва у шеснаестерцу, а Палмер успео да угура лопту у гол за хаос на трибинама славног "Хилсбороа".

Но, не би ни то било све тако нестварно да није било још драме. Шокирани играчи Питербороа изгледали су дотучено, али су смогли снаге да већ у првом продужетку стигну до гола за 4:1, гола вредног пролаза у финале.

Ипак, ако је Венздеј нешто показивао читаве вечери, то је да не одустаје, па је Патерсон у 112. минуту донео и пети гол, за 5:1 и поново изједначен резултат, 5:5 у укупном резултату. Приступило се извођењу пенала, а Шефилд Венздеј је искористио сваки од пет, док је Батлер у редовима Питербороа био трагичар пошто није успео да затресе мрежу.

Тако ће Шефилд Венздеј имати прилику да се врати у Чемпионшип, а у финалу 29. маја играће против бољег из дуела Барнслија и Болтона. Венздеј је у историји четири пута био шампион Енглеске, а у Премијер лиги су последњи пут наступали 1999. године.

image