Спорт

Руски клуб победио на "Играма будућности" у необичном спорту фиџитал

У Казању је завршен међународни турнир "Игре будућности", који је показао интересантну комбинацију различитих спортова
Руски клуб победио на "Играма будућности" у необичном спорту фиџитал© Games of future

Током претходне седмице, у Казању је игран међународни турнир "Игре будућности", а био је посвећен новом спорту - "фиџитал фудбалу". Ради се о комбинацији интерактивног фудбала и футсала, у ком се прво играчи такмиче у видео игри "ФИФА", а потом и на правом терену.

Резултати у тим мечевима се потом сабирају, а на турниру који је имао наградни фонд од 2.900.000 рубаља (око 35.000 евра), победу је однео руски клуб Феникс за које су наступали бивши играчи московског Спартака и репрезентативци Русије – Роман Шишкин и Александар Шешуков.

"Мислим да овај правац има добру будућност, одражава интересе наше омладине. Што је најважније, кроз "фиџитал" можемо пронаћи баланс између физичке активности, правог спорта и еспорта. Момци који су на терену показују да је то могуће. 'Игре будућности' су изазвале интересовање не само код Руса, већ и код гостију Међународног економског форума ‘КазањФорум’. Постоји интересовање, то рађа наду да ће бити много екипа и да ће пројекат заживети”, казао је Олег Матицин. 

"Веома сам задовољан атмосфером која прати све догађаје турнира, видим да има доста младих момака и девојака - публика је најразноврснија, сви су заинтересовани, нико није равнодушан, атмосфера ме фасцинира", рекао је он. 

Током целог турнира, поред Бразилаца, фаворити су била два руска тима – Ротор и Феникс. Волгоградски Ротор је успео да победи руски Феникс и Естрељас из Аргентине. Феникс је победио репрезентацију Казања на путу до финала, уругвајски клуб Пењарол, а савладао је и Ротор у њиховом другом сусрету, у полуфиналу, и оставио га да се бори само за треће место.

image