Спорт

Ни суд у Лозани се не каје због забране Руса: Одлука о суспензији није дискриминаторна

Врховна инстанца светског спорта остаје доследна – руски клубови оправдано су суспендовани из свих међународних такмичења
Ни суд у Лозани се не каје због забране Руса: Одлука о суспензији није дискриминаторнаGetty © Paolo Bruno / Stringer

Одлука да се руски клубови искључе из такмичења под окриљем УЕФА није дискриминаторна, наводи се у образложењу Суда за спортску арбитражу (ЦАС) које је објављено на званичном сајту.

У јулу 2022. године, ЦАС је одбио жалбу Руске фудбалске уније (РФУ), московских клубова ЦСКА и Динама, као Зенита и Сочија, због забране учешћа на међународним такмичењима Уефе и Фифе.

"Комисија сматра да је, у ванредним и невиђеним околностима са којима се суочавала Европска фудбалска унија (УЕФА), и како би се постигли њени статутарни циљеви, одлука на коју је упућена жалба је разумна и неопходна", стоји у саопштењу Суда у Лозани.

"Било је неопходно осигурати безбедно, мирно и уредно одвијање међународних фудбалских такмичења. Одлуком није прекршен принцип политичке неутралности нити обавезне одредбе швајцарског закона, није била несразмерна нити дискриминаторна, а уједно је и донесена у оквиру дискреционог права УЕФА."

Због рата у Украјини, у мају 2022. године, Извршни комитет УЕФА суспендовао је све руске клупске и националне тимове са међународних турнира за сезону 2022/2023.

image
VV inauguration
banner