Спорт

Звезда неће играти финале АБА пре завршетка Суперлиге Србије

Кошаркашки клуб Црвена звезда саопштио је да неће да игра финале АБА лиге све док се не оконча Суперлига Србије
Звезда неће играти финале АБА пре завршетка Суперлиге Србије© ABA liga/Dragana Stjepanović

"КК Црвена звезда обавештава јавност да су након хитне седнице Председништва КЛС и челника КСС задужених за такмичења која је одржана у среду 31. маја, утврђени термини одигравања утакмица великог финала првенства Србије. Тако ће полуфинална серија почети 4. јуна, реванш мечеви ће се играти три дана касније, а евентуална мајсторица 9. јуна", стоји у саопштењу Звезде.

"Уколико се полуфинале заврши на два меча финална серија у којој ће наступати КК Црвена звезда ће почети већ 10. јуна, реванш ће се играти 13, а мајсторица 16. јуна. Уколико се полуфинале заврши тек после три меча термини финалне серије су 12, 15. и 18. јун."

Како је још наведено у званичном саопштењу Суперлиге "Председништво КЛС одржало је хитан састанак поводом термина плеј-офа. Констатовано је да честа одлагања термина мечева доигравања утичу на календар завршнице домаћег шампионата."

Једногласно је закључено да је интерес репрезентативних селекција Србије на првом месту и одредило је термине полуфинала и финала плеј-офа Суперлиге КЛС, без обзира на евентуална померања термина завршнице АБА лиге".

"КК Црвена звезда напомиње да је Суперлига Србије од изузетне важности, не само због чињенице што је  у питању национални шампионат Републике Србије, већ и због тога што је лига показала ове сезоне своју озбиљност на више начина. Почев од календара такмичења који није угрозио интерес ни једног клуба, нити регуларност такмичења, за разлику од неких других лига."

КК Црвена звезда ће се зато тек по завршетку великог финала Суперлиге Србије, и након могуће треће утакмице финалне серије српског шампионата, евентуално окренути финалној серији АБА лиге.

"Подсећамо јавност да је КК Црвена звезда почео плеј оф АБА лиге још давног 28. априла ове године утакмицама са Задром, а пласман у финале обезбедио још 23.5.2023. године победом над екипом Будућности. Зато целокупну завршницу, безбројна одлагања, померања термина финала које се завршавало претходних сезона већ половином априла, сматрамо својеврсним скандалом и урушавањем већ нарушеног угледа и интегритета те лиге", додаје се.

"Пошто као озбиљан клуб немамо намеру да чекамо недељама и недељама како би одиграли финале које је требало у нормалним околностима да буде окончано пре најмање месец дана (и није било разлога да тако не буде), окрећемо се и због интереса националних тимова Србије такмичењу које нам је као српском клубу изузетно важно."

У наставку истичу да су доста сведочили и ћутали о "нарушавању регуларности такмичења у регионалном шампионату".

"Најављени почетак финала АБА лиге (који још није ни званично најављен за 12. јун, дакле 20 дана након последње одигране такмичарске утакмице КК Црвена звезда) ће морати да сачека завршницу националног првенства Србије, јер је КК Црвена звезда довољно дуго чекао и гледао како се нарушава регуларност АБА лиге, овога пута нерегулисаним календаром такмичења који се у свакој лиги утврђује на почетку – а не током, или на крају сезоне!"

"Сваки покушај АБА лиге да евентуално компромитује календар завршнице Суперлиге Србије накнадним заказивањем утакмица у време одигравања финала првенства Србије, сматраћемо још једном провокацијом и покушајем да се АБА лига још више уруши."

За крај, са Малог Калемегдана поручују да неће долазити у обзир играње финала АБА лиге пре завршетка КЛС-а.

"КК Црвена звезда од данас неће уопште спекулисати о датумима и почетку финалне серије АБА лиге, нити ће оно моћи да почне док се не заврши финале Суперлиге Србије", закључује се у саопштењу.

image