Спорт

Српска "виола" или "чекићари" – ко ће освојити Лигу конференција?

Фудбалери Фиорентине и Вест Хема играју од 21 сат на стадиону "Еден арена" у Прагу у финалу Лиге конференција
Српска "виола" или "чекићари" – ко ће освојити Лигу конференција?Getty © Alex Grimm

Победник најмлађег европског клупског такмичења наступиће наредне сезоне у Лиги Европе.

Лига конференција је стартовала прошле сезоне, а први освајач овог такмичења је била екипа Роме.

Финале Лиге конференција је прво финале за Фјорентину у неком европском такмичењу од 1990. године.

Клуб из Фиренце је 1990. године у финалу Купа УЕФА играо са Јувентусом, а торински великан је дошао до трофеја пошто је био бољи у двомечу – у првом је славио 3:1, док је у реваншу било 0:0.

"Виола" је 1961. године освојила Куп победника купова, пошто је у два меча била боља од Ренџерса (2:0, 2:1). Имала је шансу да одбрани трофеј годину дана касније, у финалу је противник био мадридски Атлетико, који је укупним резултатом 4:1 дошао до трофеја.

Што се највећег фудбалског такмичења тиче, имао је тим са стадиона "Артемио Франки" током тих златних година и да се попне на кров Европе. У финалу Купа шампиона 1957. године поражен је од мадридског Реала са 2:0.

Клупске витрине красе пехари још два мања међународна турнира – Митропа куп (1966) и Англоиталијански лига куп (1975).

Тренутна ситуација је таква да Фјорентина, уз своје име, носи придев "српски", пошто су у тиму тројица наших репрезентативаца.

Никола Миленковић и Алекса Терзић имају прилику да први пут подигнуе европску титулу, док је Лука Јовић прошле године тријумфовао у Лиги шампиона са Реалом.

Тиме би Фјорентина могла да комплетира одличну сезону у којој је завршила на осмој позицији на табели Серије А и играла финале националног Купа (пораз од Интера 2:1).

На другој страни, Вест Хему ће дуел у Прагу бити прилику да потпуно промени слику сезоне која је далеко од добре. Екипа Дејвида Мојса се мучила претходних десет месеци и тешком муком обезбедила опстанак, пошто је завршила Премијер лигу на 14. позицији са 40 бодова.

Клуб из Лондона ће покушати да освоји други европски трофеј у историји – "чекићари" су, попут данашњег ривала, освојили Куп победника купова 1965. године. Тада је у финалу побеђен Минхен 1860, резултатом 2:0.

Десетак година касније пропуштена је шанса за нови успех у истом такмичењу, док је 1999. године Вест Хем био један од освајача Интертото купа.

Европска фудбалска унија (УЕФА) је за главног судију финала Лиге конференција одредила Шпанца Карлоса дел Сера Грандеа.

Њему ће помагати сународници Пау Себријан Девис и Гвадалупе Порас Ајусо. За четвртог судију је одређен још један Шпанац – Хесус Хил Манзано.

У ВАР соби биће Шпанци Хуан Мартинез Мунуера и Алехандро Ернандез, као и Португалац Тијаго Мартинс.
Финале Лиге конференција на програму је од 21 сат на "Еден арени" у Прагу.

image