Спорт

Новак говорио о сузама и мечу који му је променио каријеру

Била је то 2010. година, четвртфинале Ролан Гароса и осећај који је најбољи на свету искусио само једном у животу
Новак говорио о сузама и мечу који му је променио каријеруGetty © Francois Nel

Новак Ђоковић у походу је на осму титулу на Вимблдону, 24. укупно у каријери, чиме би додатно поправио сопствени рекорд.

Више од 400 мечева Новак је одиграо на највећим турнирима, добио је њих (тренутно) 353, од којих је 46 када је губио први сет. Међутим, само једном му се догодило да је изгубио, а да је имао два сета предности.

Било је то четвртфинале Ролан Гароса 2010. године и дуел са Јиргеном Мелцером, који је направио преокрет каријере.

Ђоковић је српским новинарима открио да је тада био изузетно разочаран и тужан, али да му је тај пораз помогао да направи каријеру какву сада има.

"Сећам се добро тог меча, највише због емоција које сам имао после њега. Доста разочарања, не само због меча, већ у том тренутку се нисам осећао најмотивисаније. Доста сам био потиштен, професионално, за тенис", рекао је Ђоковић.

О том периоду говорио је и његов бивши тренер Марјан Вајда, а Новак је признао да му је било тешко да се носи са чињеницом да, након прве гренд слем титуле у Мелбурну 2008. године, није успевао да надвлада највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала.

"Требало ми је да се нешто деси, да превагне на позитивну страну јер нисам бележио одличне резултате које сам желео, нисам добро играо, нисам се добро осећао. Тај меч је један од оних који дефинишу путању за будућност, мени је много помогао да поставим темеље за даље."

Открио је и како се осећао у тим тренуцима.

"Сећам се добро да сам плакао доста после тог меча у соби код Марјана и Миљана (Амановића), онда смо дуго разговарали, поставили нови план сутра и од тог тренутка је каријера стварно кренула узлазном путањом."

Дефинитивни пробој догодио се током 2011. године, али је подлога за успехе направљена неколико месеци раније.

"Играо сам друго финале Ју-Ес опена 2010, освојили смо Дејвис куп и мислим да је тај Дејвис куп био иницијална каписла, одскочна даска за мене играчки. Од тог бријања главе, 43 победе заредом! Заиста, сада кад се осврнем на те тренутке, захвалан сам на истим, али тада, када сам то доживљавао, није баш било тако. Свакако, хвала Мелцеру", закључио је Ђоковић.

У међувремену је пообарао све могуће рекорде, постао најбољи тенисер свих времена, а сада га очекује борба за нови вимблдонски трофеј. У полуфиналу ће у петак играти са Јаником Синером.

У другом полуфиналу састају се Карлос Алкараз и Данил Медведев.

Вимблдон се игра до 16. јула за наградни фонд од 44,7 милиона фунти.

image