Спорт

Станковић: Спреман сам за нови изазов, не треба ми одмор

Српски фудбалски тренер Дејан Станковић, изјавио је да је спреман за наредни пословни изазов и да му не треба одмор и пауза од фудбала
Станковић: Спреман сам за нови изазов, не треба ми одморGetty © Simone Arveda

Станковић је сезону и ангажман завршио у Сампдорији, коју је прузео одмах после одласка из Звезде.

Српски стручњак тренутно је на Златибору, где учествује у раду свог кампа за малишане "Деки5".

"Синови Филип и Александар су сада почели припреме са Интером, било је понуда, неких које ми нису интересантне. Нисам баш пробирљив, али после искуства у Сампдорији, ко се у млеко опече дува и у јогурт. Ради се, бићете обавештени", истакао је Станковић за Танјуг.

Осврнуо се Станковић на период у поменутом италијанском клубу.

"Из Црвене звезде сам одмах отишао у Сампдорију и тамо се сусрео са озбиљним проблемима што се тиче клуба, а за рад сам дао целог себе. Са навијачима сам имао сјајан однос, били су једини сунчев зрак у том тренутку", навео је Станковић.

Сада већ традиоционално, прослављени српски фудбалер организује свој камп "Деки5" на Злазибору.

"После дужег времена имао сам времена да дођем у Србију и посетим моје чедо од кампа, који ево већ шесту година на Златибору ради и улепшава дане деци. Бавимо се њима, од ове године и у сарадњи са УЕФА фондацијом, добили су озбиљну подршку, ветар у леђа, људи су препознали наш рад и труд, целе моје екипе коха даје све да буде професионално, занимљиво јер осмех деце нема цену."

Станковић је менаџерску каријеру започео у Звезди, са којом је освојио трофеје, али из које је отишао после неуспеха против Макабија у борби за пласман у Лигу шампиона.

"Звезда је емоција и чиста емоција, првих пар месеци ми је било тешко да све прихватим, дете сам клуба, одрастао у Звезди, који је себи остварио сан и да затвори круг и постане и тренер. Захвалан сам Звезди до неба јер сам имао прилику да седнем на клупу тако великог тима тек кад уђеш унутра схватиш шта си, где си поникао, чије си боје бранио, браниш, сео неискусан, учио, осетио притисак и успео да се изборим све до једног момента када ме је све то све савладало".

Станковић је поновио да ништа у каријери не би мењао.

"Прихватио сам све поразе, успоне и падове, на томе одрасташ, учиш. Нико није перфектан у животу, али што пре схватиш своје мане постаћеш бољи човек и отац и муж и спортиста. Гледам да то пренесем и на моју децу, на момке, нису више ни деца, гледам да им помогнем да прескоче бар тај први праг, а одлуке током каријера мораће да доносе сами, нећу моћи ја да уђем у њихову главу."

Српски стручњак истакао је значај породице и пријатеља.

"У животу ништа није случајно, Синиша Михајловић који ми се десио у каријери, па моја супруга Ана, променио сам само три клуба, нисам се много селио, успевао сам да се потврдим, а то је јако важно, да никад не одустајеш. Ако си се предао већ си изгубио, али више си изгубио ако престанеш да се бориш. То сам највише научио од Синише, борио се до последњег тренутка. Е то бих променио. Није поштено, не могу све то још да прихватим, сад сам био на венчању његове ћерке Вирџиније, то је огромна празнина за све. Не могу ни да причам о томе јер су испред мене Аријана и деца, Дражен и мајка. И камен би се расплакао на том венчању, стално ми је ту, опомиње ме све то да у животу мораш да будеш спреман на сваку ситуацију."

"Што се тиче спорта све може да се преболи, научи, а онда дође живот и каже ти да су један плус један - два и да од тога не може да се побегне. Доста те то промени, одлазак Синише је изазвао у мени и неки револт, одрастање на неки други начин, капирање живота, односа са људима."

Станковић је једини у историји фудбала који је играо на три Мундијала са три различите репрезентације - СРЈ 1998, СЦГ 2006. и Србија 2010. године. Прокоментарисао је учешће Србије на Мундијалу у Катару.

"Првенство у Катару играло се у чудном термину, играчи долазе из такмичења и молиш Бога само да ти дођу сви здрави, небитна је и минутажа и форма. Нама се то није десило, момци су стегли зубе, дали све од себе и у том тренутку то је био њихов максимум. Пикси је са овом генерацијом направио нешто феноменално, померио је границе, стандарде наш фудбал. На крају јр битан само резултат, није битно како, битно је да одемо не ЕУРО после 24 године, последњи пут смо играли кад сам ја почињао, а Пикси био играч. Ајде да ухватимо ритам Светско, Европско, па ћеш у неком тренутку да искочиш, прођеш групу уђеш у завршницу и направиш нешто", закључио је Станковић.

image
VV inauguration
banner