Спорт

Чудесна прича борца из Зимбабвеа – "крвави дијаманти", уједи вучјака и јака светла УФЦ рефлектора

Борилачки спортови, поготово ММА, резервисани су за оне најхрабрије и најспремније. Али, када се чује прича Тембе Горимба, борца из Зимбабвеа, јасно је да је улазак у октагон једна од најлакших ствари које је урадио у животу

Његова прича почиње у Зимбабвеу, сиромашној афричкој држави на југу континента, у којој су одувек снови били скупи, а живот јефтин.

Трагедија, као суштина свакодневице, одувек је људе гурала преко граница могућег – због чега би, парадоксално, Горимбo могао да буде захвалан.

Мајка му је умрла када је имао девет година, отац четири године касније, па је са 15 година био препуштен својим инстинктима. 

Момак из Масвинга је, са својих 16 година, трагао за дијамантима на озлоглашеном налазишту Маранге.

"Нисмо смели да тражимо дијаманте, али смо свакако то радили. Ја сам увек имао среће, што заправо није само срећа... Ризиковао сам и ишао на опаснија места, па сам се увек враћао са дијамантима", рекао је Горимбo за сајт УФЦ-а.

Једног дана га је срећа напустила, па се појавила полиција и ухапсила га. Али, као и све у вези са његовом животном причом, ни хапшење није било нити обично, нити једноставно.

"Изгризли су ме полицијски немачки овчари. Ако погледате моје тело, видећете трагове. Изгубио сам много крви и умало сам умро. Та ноћ ме променила, ментално. Срећом, преживео сам и сада сам ту да испричам своју причу."

Скоро 17 година након ноћи која му је променила живот, Горимбo је засијао више од дијаманта које је тражио на највећој светској сцени – УФЦ.

У другом наступу за највећу светску организацију, Горимбo је остварио прву победу, пошто је одлуком судија добио борбу са Такешијем Сатом.

Након меча, Горимбо је говорио о свом путу и открио да је на борбу у Лас Вегасу дошао са 7,49 долара на рачуну.

Спавао је на каучу у кампу, опрему је продао на аукцији, а новац је наменио за изградњу пумпе у свом селу која ће његовим сународницима омогућити чисту воду.

Ова прича је стигла и до Двејна Рока Џонсона, највеће филмске звезде у Холивуду.

"Ово је ј***** лудо и буди многе емоције и успомене. И ја сам некада имао седам долара на рачуну. Био сам и на тој страни. Чувам ти леђа, брате", написао је Рок на Твитеру.

Џонсон је испунио обећање, изненадио је Горимба у Мајамију, што је момку из Зимбабвеа натерало сузе на очи.

Иако ништа није тражио, медији са оне "стране баре" откривају да је холивудски глумац купио потпуно опремљену кућу на Флориди за Горимба и обећао да ће му помоћи у наставку каријере.

Без обзира на то што је сада под светлима рефлектора, Горимбо жели да искористи "својих пет минута" и помогне онима који имају мање среће од њега.

"Желим да будем то што јесам. Без обзира да ли се допадам људима или не, желим да будем то што јесам. То је нешто што не могу да објасним, вероватно моја природа. Наравно, понекад се све врати и обије ми се о главу, али учим да се носим са тим."

На дебију у УФЦ-у, Горимбо је изгубио од Еј-Џеја Флечера, али је у другом мечу дошао до победе. Иако би многима та друга борба била прекретница у животу, овај скромни момак на њу гледа другачије. 

"Био сам у горим ситуацијама у животу. Борио сам се да променим живот. Ово није била за мене борба на живот и смрт. Чак и у овој ситуацији, када немам новца. Више ми је значило да пронађем ту слободу, да покажем свету за шта сам способан и да у првом мечу нисам био прави ја. А способан сам да будем шампион и то ћу и постати до краја 2024. године. То је важније од новца", закључио је Горимбо.

image