Спорт

"Орлови" раширили крила, згромили Порторико и полетели ка Мундобаскету

У утакмици која је послужила да публика испрати селекцију на Светско првенство, "орлови" су показали сав потенцијал који поседују
"Орлови" раширили крила, згромили Порторико и полетели ка Мундобаскету© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Кошаркашка репрезентација Србије декласирала је Порторико резултатом 110:75 у припремној утакмици пред одлазак на Мундобаскет.

Србија после дуела са селекцијом са којом ће се састати и у групној фази планетарног шампионата, одмах лети за Кину, где ће учествовати на турниру у Шенџену.

Изабраници Светислава Пешића ће генералне пробе имати против домаћина Кине и Бразила, након чега следи почетак Светског првенства.

Од првог напада у "Штарк арени" било је јасно да су наши момци изашли наоштрени да домаћој публици покажу шта знају и приреде им уживање. Огњен Добрић је поенима отворио утакмицу, а врло брзо му се придружио и Никола Милутинов.

Са њима су у стартној петорци били Богдан Богдановић, односно Стефан и Никола Јовић.

Када су и они прорадили, предност је почела да расте – већ после седам минута она је била двоцифрена, а "орлови" су прву деоницу у своју корист решили резултатом 26:13.

А шта тек рећи за другу четвртину – капитен Богдановић је рафалном паљбом нанизао неколико тројки, играчи који су ушли са клупе су наставили да доприносе, док Порториканци нису имали решења за наше високе играче под кошевима.

Милутинов и Петрушев су доминирали у рекету, спољна линија је погађала све што замисли, па је Србија у других десет минута постигла чак 39 поена, те на одмор отишла са огромних 40 поена разлике – 65:25.

Где су наши момци стали пре, наставили су после паузе и Добрић и Милутинов су наставили да носе игру. Србија је у једном тренутку имала чак 52 поена предности, што се дуго није десило на некој утакмици репрезентације.

И атмосфера на трибинама је опала, па је селектор Пешић направио измене и увео играче који нису имали велику минутажу.

Порторико је мало успео да се консолидује и врати, "орлови" играли без притиска и сачували предност, а прилику да дебитује добио је и Никола Топић. На крају, сјајна представа и убедљива победа Србије пред одлазак у Кину.

Сви наши играчи су се уписали у стрелце, а најефикаснији је био споменути Добрић са 23 поена, док су по 15 имали Никола Милутинов и Богдан Богдановић. Никола Јовић је убацио 11 поена, а Алекса Аврамовић 10.

На другој страни су двојица имала десет и више поена – Тремонт Вотерс који је постигао 11, један више од Алима Форда.

Светско првенство на програму је од 25. августа до 10. септембра.

  • 16. авг 2023 • 20:39

    20:39

    40' Крај утакмице! Србија декласирала Порторико

    Победа Србије пред одлазак на Светско првенство – декласиран је Порторико резултатом 110:75!

  • 20:37

    37' "Стотка" Србије у "Арени"

    Топић и Ристић су одиграли пик-ен-рол, а центар потврдио да одлично шутира са дистанце. Погодио је тројку за 102:64.

  • 20:30

    34' На терену и Никола Топић

    Неколико седмица пошто је са јуниорском репрезентацијом освојио европско злато, Никола Топић је добио прилику и у "А" селекцији. Један од бисера српске кошарке ушао је на терен, баш као и Алекса Раданов.

  • 20:24

    31' Холанд носи Порториканце

    Некадашњи кошаркаш Црвене звезде погодио је неколико тешких шутева на крају треће четвртине, а онда и нову тројку којом је отворио последњи период. Враћа је Аврамовић за 92:49.

  • 20:19

    Крај треће четвртине: Србија – Порторико 89:46
  • 20:13

    25' Никола Јовић закуцава, Србија води 50 разлике!

    Све прилазе кошу "орлови" су затворили. Сјајно играју у одбрани, па Никола Јовић краде лопту и закуцава за 50 поена вишка.

  • 20:10

    24' Игра се и за публику

    Атмосфера у "Арени" није толико узаврела, делом и због тебе што је питање победника одавно решено. То претерано не интересује Добрића који везује шест поена и малтене је +50 – 78:30.

  • 20:06

    21' Богдану се рука не хлади

    Оно што је Аврамовић урадио почетком друге, Богдановић је учинио на старту треће деонице. Брза тројка за његов 12. поен на утакмици.

  • 19:50

    Крај друге четвртине: Србија – Порторико 65:25
  • 19:43

    18' "Орлови" брзо дошли до 30 разлике

    На два минута пре првог полувремена, изабраници селектора Пешића имају 30 поена вишка. Резултат је 53:23.

image