Спорт

Порторико – неугодан противник, али и талија Пешићу и Србији

Кошаркаши Србије су од осамостаљења 2006. године више пута играли на званичним мечевима против селекције Порторика
Порторико – неугодан противник, али и талија Пешићу и Србији© FIBA

У квалификацијама за Олимпијске игре у Рију 2016. године, "орлови" су два пута, били бољи од Порториканаца у Београду. Прво са 87:71, а онда и у великом финалу за одлазак на највећу светску смотру са 108:77.

Селектор је тада био Александар Ђорђевић, а у тиму су из данашњег били Богдан Богдановић и Стефан Јовић.

Три године касније, први и једини пут до сада од осамостаљења, српски кошаркаши су играли са Порториканцима на Светском првенству. Кина, Вухан 2019. година и убедљива победа – било је 90:47.

Србија и Порторико су се 2021. поново састали на квалификационом турниру за Олимпијске игре. И опет су "орлови" били бољи са 102:84. Нажалост, наш тим је у финалу тог турнира поражен од Италије и остао без визе за Токио.

Ово су сви званични дуели до сада одиграни од 2006. године између Србије и Порторика.

Ипак, постоји један који многи памте, да ли по добром или лошем, то је индивидуално.
Мундобаскет 2002. одигран је у Индијанаполису, а селектор тадашње репрезентације Југославије био је Светислав Пешић, који сада води Србију.

Доћи до злата није било тешко. Југославија је билансом 2-1 прошла у другу фазу, у којој су први ривали Каријевих изабраника били Порториканци.

Чинило се да ће Пеђа Стојаковић, Марко Јарић, Владе Дивац, Милан Гуровић, Дејан Бодирога и екипа изаћи на крај са Порториканцима без већих проблема.

Међутим, десило се оно чему се мало ко надао. Данијел Сантијаго је са 31 поеном затрпао кош "плавих" и донео велику победу свом тиму, а тежак пораз селекцији Југославије.

Југославија је касније због тог жреба у четвртфиналу Светског првенства играла против САД, а историја је позната.

Кошаркашка репрезентација Југославије је још четири пута играла са Порториком на планетарним шампионатима и биланс је 3-1 у нашу корист. Прва победа извојевана је 1963. године (83:78), а потом је на шампионату освојила друго место.

Једанаест година касније ривал је побеђен на свом терену, након чега је национални тим поново дошао до финала и сребрног одличја.

Светско првенство 1990. године било је талично за Југословене, упркос поразу од Порторика у групној фази са 82:75. Једна од најјачих репрезентација у историји наше кошарке је тада у Аргентина дошла на кров планете.

Осам година касније у Атини епилог турнира је био исти, поново злато за Југославију, овога пута уз лагани тријумф над Порториком у групи, резултатом 80:66.

Србија, односно Југославија само једном када је на светским првенствима играла против Порторика није стигла до медаље и то 2019. године у Кини.

image