Спорт

Дончић и Кари заблистали у историјској ноћи у НБА

Први пут у историји НБА лиге одиграно је свих 15 утакмица током једне ноћи...
Дончић и Кари заблистали у историјској ноћи у НБА© Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Челници најјачег кошаркашког такмичења на свету одлучили су да обрадују навијаче богатим програмом и први пут икада направили програм са свим утакмицама у једном дану.

Поред Николе Јокића који је наставио да "малтретира" екипу Грега Поповича, виђено је још неколико сјајних наступа и занимљивих резултата.

Свакако најбољи играч вечери био је Стефен Кари, који је преузео одговорност у тешким тренуцима за своју екипу и носио Голден Стејт до победе над Сакраментом – 116:113.

Актуелни шампиони претходно су забележили пет узастопних пораза и почеле су да се пале црвене лампице, али је онда на сцену ступио Кари и извукао "ратнике" из кризе.

Против Кингса је постигао 47 поена, уз по осам скокова и асистенција. Шутирао је изузетно из игре, чак 71% (17/24), а погодио је седам тројки из 12 покушаја.

Поред свега, потпуно невероватно звучи да, за 38 минута колико је провео на паркету, није изгубио нити једну лопту.

Ово му је била 109. утакмица у каријери са седам и више погођених тројки, Вориорси са таквим Стефом нису могли да изгубе, а Ендрју Вигинс је додао 26 поена и 10 ухваћених лопти.

Код "краљева" је најефикаснији био Диарон Фокс са 28 поена, Малик Монк је додао 24, док је Домантас Сабонис комплетирао дабл-дабл са 19 поенаи 14 скокова.

Изабраници Стива Кера остали су 12. на табели Западне конференције са четири победе и седам пораза, одмах изнад Сакрамента који је на 3-6.

Лука Дончић наставио је симултанку у НБА лиги од почетка сезоне и забележио девету узастопну утакмицу са 30 и више поена.

Словеначки суперстар очигледно се намерио на рекорд Вилта Чемберлејна који је имао 23 таква меча, а сада је разбио и Бруклин, резултатом 96:94.

Нетси и даље веће борбе воде између себе него са противницима, што је Лука искористио и затрпао их са 36 поена (пет погођених тројки). Имао је по шест скокова и асистенција, па му је била довољна помоћ са Фини-Смита који је додао 16.

Код "мрежица" је све било у знаку Кевина Дурента, био је најефикаснији са 26 поена, а дуел са Мевериксима остаће упамћена и по томе да је промашио прво слободно бацање након 62 реализована и то када је могао да спаси пораза свој тим.

Далас је пети тим Запада са учинком 6-3, док је уздрмани Бруклин тек 11. на табели Источне конференције.

Први пораз у сезони доживели су Милвоки бакси, боља од њих била је Атланта и то без Треа Јанга (117:98), Џош Харт је у последњим секундама тројком донео победу Портланду над Мајамијем резултатом 110:107, а наш Никола Јовић није добио прилику да заигра.

Није било ни Алексеја Покушевског у изненађујућем тријумфу Оклахоме над Финиксом (100:88), после којег су Санси препустили чело Запада Јути.

"Џезери" су наставили кошмар Лос Анђелес лејкерса и надиграли их други пут у два дана.

Тим из "града анђела" и даље не може никога да победи, сада је без Леброна Џејмса декласиран резултатом 139:116 и претпоследњи је са само две победе и осам неуспеха.

Standings provided by Sofascore
image