Спорт

Да ли је Гвардиолино "измишљање топле воде" највећа Звездина шанса у Манчестеру?

Црвена звезда пред собом има готово немогућ задатак – сусрет са актуелним шампионом Европе и Премијер лиге и вероватно најквалитетнијим тимом на свету. Велику улогу у успеху Манчестер ситија игра нико други до Пеп Гвардиола, али можда је управо баш он карта на коју Звезда може да игра
Да ли је Гвардиолино "измишљање топле воде" највећа Звездина шанса у Манчестеру?© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

У веома лошој форми и расположењу шампион Србије путује у Манчестер.

Црвена звезда је у последње три утакмице у Суперлиги Србије уписала чак два пораза.

Након Вождовца, фудбалски "шамар" црвено-бели доживели су и против екипе Чукаричког, која је баш до тог дуела, била потпуно ван форме, растрзана и предуго без победе.

Правдање репутације и уложеног новца

Наравно, како то и следује, на великом удару критика нашао се стручни штаб тима из Љутице Богдана.

Барак Бахар неко је у коме навијачи Црвене звезде налазе главног кривца.

Израелски стручњак заголицао је машту присталица црвено белих, пре свега одлично одрађеним припремама, односно сјајним партијама на турниру у Русији, а потом и спектаклом против Фјорентине.

Ипак, Звезда у последње време не приказује ни делић те лепршавости, организације и реализације тактичких замисли.

На све то, клуб је последњег дана прелазног рока решио да доведе два најскупља појачања у својој историји и тако додатно распламса очекивања од ове сезоне.

Лоша форма и проблеми за Звезду су дошли у најгорем могућем тренутку, када иду на мегдан најбољем тиму на свету – Манчестер ситију.

Самом себи највећи непријатељ

"Грађани" су у међувремену наставили са сјајним партијама и у новој сезони.

На пет одиграних утакмица у Премијер лиги, уписали су исто толико победа, уз гол разлику 14:3.

Све функционише у најбољем реду у тиму Пепа Гвардиоле и не види се разлог који би то променио и покварио.

Добро, можда се ипак види и добро је познат тај разлог, а он се зове Пеп Гвардиола.

Пречесто је у својој успешној и трофејној каријери, Пеп знао да буде сам свој највећи непријатељ.

Питајте било ког учесника "фантази фудбала Премијер лиге", колико пута је хтео да дигне руке од истог, због ротација и минута које насумично дели шпански стручњак.

Гвардиола је познат по томе што воли да експериментише, да мења фудбал и филозофију свакога дана и да, што би наш народ рекао, измишља топлу воду.

Радио је то у финалу Лиге шампиона, па што не би и против Црвене звезде.

Иако делује као да је научио лекцију, Пеп је једноставно увек непредвидив и неко ко живи живот у балансу између генија или лудака, а сваког дана је лутрија који ће се у њему први пробудити.

Можда је управо у томе Звездина шанса, уколико напрасно не буде најбоље поставе домаћина или уколико се Гвардиола превише заигра у својим експериментима.

Шта кажу бројке...

Ипак, Сити је екипа која је претходних година више него рутински пролазила групну фазу Лиге шампиона. Може се чак рећи да је имала концентрације и више него што би се очекивало од екипа која је толико јача од свих.

Киксеви и проблеми, када би се дешавали, били су проблем углавном на утакмицама на гостујућем терену. Било је ситуација и када на "Етихаду" не би изгледали као најбољи тим на свету, али би долазили до резултата.

Отуда и закључак Звезда у Манчестеру има "немогућу мисију".

Барак Бахар, који је изјавио да се српски тим неће константно и без размишљања искључиво бранити, мораће да изведе право чудо како би његови момци имали шансе против оваквог гиганта.

Ако је веровати енглеским медијима, чудо је мало "ближе"...

Причу о ротирању играча, убрзо је потврдио и 52-годишњи Каталонац.

На конференцији за медије истакао је да ће бити промена у тиму у наредном периоду, како би се најбољи играчи поштедели максималних напора.

"Жао ми је, биће утакмица где ћемо морати да играмо са играчима 'другог тима'. Неки су и даље повређени, за неке још не знам шта се дешава. Мислим да неће бити спремни за Црвену звезду", прокоментарисао је одсуство Џона Стонса и Џека Грилиша.

Британски медији потом су објавили очекивани састав, тачније покушали да га наговесте, а у њему нема највеће "звери" – нападача Ерлига Холанда. И Норвежанин би могао да добије одмор уколико резултат то дозволи, али делује да неће бити још неких момака који чине окосницу тима.

Првих 11 који ће изаћи против црвено-белих могао би да изгледа овако:

Едерсон – Луис, Аканџи, Аке, Гомез – Родри, Нуњез, Бернардо, Доку, Фоден – Алварез.

Једна од лепота овог спорта, јесте то што су упркос новцу, очекивањима и разликама у квалитету, та чуда увек могућа. Доказ је управо Звезда и њена победа над Ливерпулом у елитном такмичењу од пре неколико година.

На крају крајева, нико им маштање не сме забранити. Ко зна, можда баш ова Звезда, која се мучи и губи утакмице и бодове у последње време, покаже да је спремна за неке велике и историјске победе…

image