Спорт

Када не можеш да постигнеш гол – позови голмана у помоћ

Реаговао је у маниру најбољих нападача, сјајно осетио простор и побегао чуварима, а онда у последњим тренуцима меча у петерцу савршено реаговао на убацивање са левог бока. Све то носећи рукавице на рукама јер је, у ствари, голман...
Када не можеш да постигнеш гол – позови голмана у помоћGetty © Paolo Bruno / Stringer

Апсолутни херој прве вечери у Лиги шампиона је голман Лација Иван Проведел, који је потврдио да не само да уме да чува мреже, већ и да их тресе.

Проведел је на спектакуларан начин донео реми "небеско плавима" против Атлетико Мадрида у последњим секундама сусрета.

На семафору на стадиону "Олимпико" је до 94. минута стајао резултат 0:1, домаћин је непосредно пре тога створио добру прилику, али није било гола и последња прилика на утакмици створила се из корнера.

Први центаршут је био лош, лопта се вратила на леви бок, а онда дошла до Луиса Алберта који је убацио у срце казненог простора. Тамо се већ налазио италијански чувар мреже, знајући да његов тим нема шта да изгуби.

А онда се десило чудо...

Реаговао је у маниру најбољих нападача, сјајно осетио простор и побегао чуварима, пре свих Антоану Гризману и главом проследио лопту у мрежу.

Уследио делиријум на терену и на трибинама, а у току великог славља, судија Славко Винчић из Словеније је свирао крај утакмице.

"Нисам одмах схватио шта се десило. Фудбал је брз, у добром и лошем смислу, па нам ускоро долази нова утакмица у Серији А, у којој нисмо добро стартовали. Морамо да се вратимо на прави пут, а што се данашњег меча тиче – нисмо победили, освојили смо бод", рекао је Проведел после утакмице и објаснио како је успео да постигне тако ефектан гол.

"Могу да се нашалим да сам учио од Чира Имобилеа. Луис Алберто обично центрира на другу стативу, видео сам да је то једини слободан простор и решио сам да утрчим."

Тренер римског клуба Маурицио Сари признао је да није планирао да пошаље голмана у противнички шеснаестерац.

Било је тешко чути било шта са клубе, нисмо могли да се договоримо да ли да идем или не. Успели су да ми кажу да је последњи минут, схватио сам да нема више од 30 секунди до краја и да нам је то последња шанса."

Пре њега, једини голмани који су постигли голове у Лиги шампиона, а да то није било са пенала, били су Винсент Ењејама у септембру 2010, односно Синан Болат у децембру 2009. године.

Ипак, није постао први Италијан који је као "јединица" погодио противничку мрежу у европским куповима. Српска јавност добро је упозната са претходним случајем, било је то у сезони 2006-2007 у тадашњем Купу УЕФА, када је Марко Амелија из Ливорна, донео изједначење свом тиму против Партизана.

Тренер Атлетика Дијего Симеоне био је шокиран исходом утакмице.

"Чинило се да је фаул за нас, али је судија дао лопту Лацију. Био је то сјајан гол, посебно што га је постигао голман", кратко је поручио "Чоло", који је наишао на сјајну добродошлицу код навијача клуба за који је играо.

Међутим, из редова "јорганџија" могли су мало боље да се припреме, пошто је Проведел већ постизао голове у каријери. Било је то у фебруару 2020. године, док је још наступао у Серији Б. Екипи Јуве Стабија је у окршају са Асколијем донео изједначење 2:2.

"То су две различите ситуације, два веома важна гола, две веома важне сезоне за мене и оба ми много значе", закључио је Проведел.

image
VV inauguration
banner