Спорт

Забрињавајући учинак српских клубова у Европи - упркос солидном утиску, 12 пораза у 13 утакмица

Иако су се српски клубови солидно показали у првом колу групних фаза европских такмичења, реалност је та да су уписана нова три пораза, те тако након 13 одиграних утакмица у Европи ове сезоне, тимови из Србије остварили су чак 12 пораза
Забрињавајући учинак српских клубова у Европи - упркос солидном утиску, 12 пораза у 13 утакмицаGetty © Michael Regan

Црвена звезда, ТСЦ и Чукарички, доживели су поразе истим резултатом (3:1) у мечевима првог кола групних фаза Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференција.

Занимљив је и податак да су све три српске екипе поражене, иако су водиле у утакмицама против Манчестер ситија, Вест Хема и Ференцвароша.

Иако су оставиле позитиван утисак против фаворизованих противника, тај утиска не даје ништа друго сем малих моралних победа.

Реалност и чињенице говоре да су ствари другачије, односно да су српски клубови, укључујући и квалификације у Европи ове сезоне, остварили 12 пораза на 13 одиграних утакмица.

Податку кумује и чињеница да Црвена звезда није играла квалификације за Лигу шампиона, односно да се као шампион Србије директно пласирала у групну фазу елитног такмичења.

ТСЦ је рутински у квалификацијама за Лигу шампиона елиминисан од Браге (укупно 7:1), док је Чукарички готово пресликано био немоћан против Олимпијакоса (укупан резултат 6:1).

Поражавајући је податак да је остварено чак 12 пораза и само један тријумф у европским мечевима.

Једину победу изборила је екипа Партизана, која је савладала Сабах у Београду са 2:0.

Црно-бели су тако успели да надокнаде заостатак за тимом из Азербејџана, који су потом елиминисали у пенал серији.

Нажалост, управо је Партизан највише разочарао у Европи, пошто се није квалификовао за Лигу конференција, пошто је елиминисан од данског Нордсјеланда са укупних 6:0 у два меча.

У историјској сезони у којој Србија има три, а могла је да има још више представника у Европи, није урађен добар посао како би се и у наредним годинама добро позиционирало на УЕФА ранг листи.

Добра ствар је што је Србија остала на 13. месту са 27,375 бодова. Лоша је та што су све остале земље искористиле њене поразе.

Копенхаген је у Истанбулу испустио победу над Галатасарајем, али је освојеним бодом додатно приближио Данску Србији.

Нове поразе српских клубова спремно су дочекали и Чеси, пошто су тријумфе уписали екипе Славије, Спарте и Плзења.

Србија је једина земља која се налази међу 20 најбоље рангираних на УЕФА листи, која у првом колу није имала ниједну победу својих клубова у европским такмичењима.

Пред Црвеном звездом, ТСЦ-ом и Чукаричким је у наставку кампање у европским такмичењима битан и тежак задатак.

Тренутно 13. на листи, Србија има само 1,5 бодова више од Украјине, која заузима 18. место.

Уколико не жели да падне "испод црте", односно да задржи број учесника у европским такмичењима и наредних сезона, Србији су неопходни бодови у Европи.

У наредним утакмицама, Црвена звезда дочекује швајцарски Јанг Бојс, ТСЦ ће угостити Олимпијакос, док ће Чукарички бити домаћин Генку.

image