Спорт

Суперлига зрела за реформу коју неће дочекати - зашто је 16 клубова превише за Србију?

Суперлига Србије ове године постаје пунолетна - сезона која почиње у суботу увече биће 18. по реду од разиласка са Црном Гором. После бурног лета и великих проблема са Колубаром која је избачена из лиге неколико дана пре старта нове сезоне, домаће првенство тешко да ће донети ишта епохално ново, како по питању коначног исхода, тако и по квалитету фудбала и бројности публике
Суперлига зрела за реформу коју неће дочекати - зашто је 16 клубова превише за Србију?Getty © Clive Brunskill / Staff / Bane T. Stojanovic / Dusan Milenkovic / Antonio Ahel / Stefan Tomasevic / ATA Images

Мучење Фудбалског савеза Србије са "случајем Колубара" и намештањем утакмица које је потврдио и Суд за спортску арбитражу из Лозане, скренуло је пажњу на проблем који Суперлигу мучи већ годинама.

Србија има кабасто такмичење које расипа оно квалитета што има и чини домаће првенство слабијим него што би могло и требало да буде.

  • Са 16 клубова, Суперлига има исти број учесника као и првенства Пољске и Русије, држава које имају око 41.000.000, односно 143.000.000 становника.

"Ово је прегломазна лига. Иако има значајно више новца него раније, немамо ми и даље ни средстава ни играча за 16 клубова. Разводњи се таленат и лига није конкурентна. Немамо ми више од 25 иоле сређених клубова у земљи. Суперлига би требало да има до 12 клубова, а Прва лига Србије не више од 14. Приде, доказано је – и у прошлој сезони – да првенство са 16 клубова отвара простор за мутне договоре, јер многи у доигравању немају резултатски мотив", каже за РТ Балкан Дејан Станковић, уредник редакције "Моцартспорт".

  • Да је Суперлига превише велика да би била "елитно" такмичење, показује број играча који су у њој наступили у сезони 2022/23 - невероватних 569.
  • Толико је било играча и у енглеској Премијер лиги, која броји 20 клубова. Бундеслига је, са 18 клубова, видела чак 54 фудбалера мање него српско првенство.

Милутин Вујичић, новинар портала "Мондо", сличним речима описује стање у домаћем првенству.

"Гломазно такмичење какво данас имамо довело је до огромног броја неатрактивних утакмица које се играју у лошим условима, где играчи не показују квалитет за елиту. Смањењем лиге бисмо добили филтер где је за елиту потребно да имате озбиљан тим, озбиљног тренера, па и озбиљну инфраструктуру да бисте се уопште такмичили."

Али шта би за српски фудбал била идеална Суперлига?

"Лига са максимално 12 клубова. И то са два која директно испадају и још два да иду у бараж. Са оних четири или пет клубова који ће играти у Европи, значајно би се сузио простор за нечасне радње. Три круга, без плеј-офа, то је 33 кола, сасвим довољно за нашу лигу", подсећа Станковић на систем који је на сличан начин коришћен у раним годинама Суперлиге.

Вујичић би био спреман за још радикалније промене.

"Број учесника би требало бирати на основу фудбалске историје, величине државе, броја становника... Србија нема потребу за такмичењем већим од 12 тимова, у идеалним условима би их имала 10. Наравно, то не би било могуће извести преко ноћи и требало би постепено смањивати број клубова. Ако би то био систем са 10 клубова, чему бих лично тежио, најбоље би било када би се играла четири круга без плеј-офа и плеј-аута. Само један клуб да испада, а последња два да играју бараж са клубовима из Прве лиге. Уз четири-пет позиција која воде у Европу, свако место на табели имало би одређени значај", истиче новинар "Монда" своје виђење ситуације.

  • У таквом систему са 10 клубова, неки од слабијих клубова би против Звезде, Партизана, Војводине, ТСЦ и Чукаричког одиграо укупно 20 утакмица у једној сезони, у поређењу са садашњих осам, ако се ради о клубу који заврши у плеј-ауту.

Поглед на државе сличне величине и њихове системе такмичења доводи до јасног закључка: у Србији превелики број фудбалера може да се назове чланом елитног ранга.

  • Швајцарска има близу 2.000.000 становника више од Србије и квалитетно првенство, али је до сада имала само 10 клубова, а имаће 12 од предстојеће сезоне.
  • Србија је прошле сезоне имала 569 фудбалера у Суперлиги, а Швајцарска тек 305. Просек коришћених играча по клубу је у Србији 35,5 - у Швајцарској 30,5.

Да ствари треба променити, верује и Стефан Смуђа, новинар портала "Б92.нет".

"У лиги са 16 клубова сваке године имамо случај да половина клубова у другом делу сезоне нема за шта да се бори. Зато нам се стално дешавају намештања, сумњиве судијске одлуке и скандали, као овај најновији са Колубаром", каже Смуђа за РТ Балкан.

Када би у Суперлиги било бар четири клуба мање, уз око 200 фудбалера мање, резултат би био далеко интересантнији производ. Ипак, према речима Дејана Станковића из "Моцартспорта", све су то само пусте жеље како новинара, тако и љубитеља фудбала.

"Добили бисмо уједначеност, самим тим и много већи квалитет. Није тајна да играчи Звезде – на страну што би они били доминантни и у скраћеној лиги – више претрче на тренинзима него на неким утакмицама. Није то добро ни за Звезду, камоли за остале. Прилично сам сигуран да би већина фудбалских људи сутра потписало скраћивање лиге на 14 клубова, које се помињало пре годину дана, а многи би пристали и на још мањи број клубова. Али исто тако знам да се о томе ни не разговара тако да не очекујем скору промену система такмичења."

Очекивања саговорника РТ Балкан од предстојеће сезоне, још једне у низу са 16 клубова и 300 утакмица, показују да је неопходно раздрмати домаћи шампионат.

"Очекујем првенство као и свако претходно, јер је Звезда још више одскочила квалитетом. Распоред иза Звезде зависи од више фактора, али ће он бити 'козметичке' природе, јер трке за титулу поново неће бити", каже Стефан Смуђа.

"Звезда је опет на шампионском постољу, Партизан се враћа на друго место иако тренутно изгледају лоше. И очекујем велики јаз између првих пет-шест клубова у односу на оне испод. Очекујем и да нам Европа покаже да ипак нисмо 11. лига на континенту", предвиђа Дејан Станковић, док Милутин Вујичић пореди Суперлигу са Формулом 1 - али не по добром.

"Превише Звезда делује доминантно у овом тренутку да би је ико пратио макар до краја јесени. Мени се чини да ће Суперлига изгледати као и ова сезона Формуле 1 - ту је Црвена звезда као Макс Ферстапен."

Нова сезона почиње у суботу у 18.55 утакмицама Чукарички - Раднички Ниш и Спартак - ИМТ. Ако међу познаваоцима фудбала већ постоји консензус да нас очекује сезона слична претходној, бар остаје нада да Суперлига своје пунолетство неће морати да "обележава" на суду у Лозани.

image