Спорт

Хоће ли Ђоковић стићи до 400 недеља на трону? Овако Алкараз може да спречи историјски јубилеј

Новак Ђоковић је у понедељак започео 393. седмицу на врху АТП листе, иако званична листа овог пута није објављена. Разлог за то је трајање турнира у Пекингу, који ће током недеље бити окончан. Но, питање које се из седмице у седмицу све гласније чује гласи: Шта је потребно Новаку Ђоковићу да стигне до 400. недеље на челу светског тениса?"
Хоће ли Ђоковић стићи до 400 недеља на трону? Овако Алкараз може да спречи историјски јубилејGetty © Matthew Stockman / Staff

После освојеног Ју-Ес опена и гренд слем скора 27-1 у 2023. години, Србин је отишао на заслужени одмор у трајању од месец и по дана и неће се враћати на терен пре самог почетка новембра. Али хоће ли у међувремену успети да очува позицију "број један" и како Карлос Алкараз може да другу годину заредом оконча испред Нолета?

Да би Новак дочекао 400. понедељак као најбољи тенисер света, биће му неопходно да 2023. годину оконча на тој позицији. Разлог лежи у простој чињеници да би незамисливи јубилеј најраније могао да дочека 20. новембра.

То је дан након завршетка Завршног мастерса у Торину, последњег АТП турнира у години, на ком ће учествовати осморица најбољих играча света.

Ипак, до тада ће Ђоковић одиграти само два турнира, а Алкараз чак пет. Повод за бригу су и различите ситуације у којима се Србин и Шпанац налазе - Ноле је бриљирао у финишу 2022. и браниће велики број бодова, Карлитос није играо због повреде и може лако да се врати на трон.

Колико бодова Ђоковић може да освоји?

Већ сада је јасно да ће Новак годину завршити са мање бодова него што званично има на АТП листи. Тренутно то је 11.795 бодова, али он ће прво изгубити 250 бодова, које је освојио титулом у Тел Авиву, а онда недељу дана касније и 500 бодова заслужене титулом у Астани пре 12 месеци.

То је већ 750 бодова мање, а на мастерсу у Паризу и Завршном мастерсу у Торину може да стигне само до 400 нових бодова - и то ако освоји Париз (прошле године играо финале) и освоји Торино без иједног пораза (то је учинио и прошле године). Такав сценарио није баш једноставан за претворити у реалност.

Новаков максимум, дакле, на крају 2023. године износи 11.445 бодова, и то под условом да по повратку на терен без пораза освоји два изузетно јака турнира.

Како Алкараз може да престигне Новака?

Двадесетогодишњи Шпанац зна да му је 11.450 бодова довољно да буде први играч света на крају 2023. године, али његов "преврат" је могућ и пре турнира у Торину.

Алкараз је за сада далеко, са 8.535 бодова, али би ако освоји Пекинг (чека се завршница турнира) већ стигао до 9.035 бодова. Али проблем за Новака је што је Карлос пријавио и мастерс у Шангају, турнир из серије 500 у Базелу, па потом Париз и Завршни мастерс у Торину.

Кад се подвуче црта, то је 4.500 бодова на талону, од којих је Алкаразу и 3.000 довољно да престигне Новака после Торина. Ако Шпанац заређа са трофејима и завршницама турнира у Пекингу, Шангају, Базелу и Паризу, а Новак не освоји трофеј у "Берсију", онда је могуће да Алкараз буде први већ 6. новембра.

У том случају, Ђоковић би стао на 397 недеља на врху АТП листе.

Шта ако Ђоковић одбије нападе Алкараза?

Ипак, неће ни Шпанцу бити лако да пуна два месеца, на чак пет турнира ређа фантастичне резултате. Он већ има историју повреда, које су га раније успоравале, а није искључен ни умор од превеликог броја турнира, све како би успео да се врати на прво место. Но, ако Новак успе да сачува прву позицију и после Завршног мастерса у Торину, он ће 400. недељу започети већ дан касније, 20. новембра.

Али то значи да ће и у 2024. годину ући као најбољи тенисер света. Стога би био осигуран на првом месту још месец и по дана, тј. стигао би до 406 недеља на врху АТП листе. Уколико то буде био случај, Београђанин би по осми пут окончао календарску годину као најбољи на свету. Он је већ апсолутни власник рекорда са седам таквих година, испред Пита Сампраса (шест).

Зато ће он и ове јесени играти за померање историјских граница које су до пре неколико година деловале незамисливо. Али то је лига у којој Новак Ђоковић сада игра.

image
VV inauguration
banner