Спорт

Исповест "коцкара" Фађолија: Почело из досаде, па стигло до дуга од три милиона евра

Италијански фудбалер из редова Јувентуса Николо Фађоли, говорио је у исказу федералном судији, о својој зависности о клађењу
Исповест "коцкара" Фађолија: Почело из досаде, па стигло до дуга од три милиона евраGetty © Maurizio Lagana

Јувентус и Италију задесио је нови скандал, пошто је Тужилаштво у Торину утврдило да се Николо Фађоли нелегално кладио.

Италијански фудбалер добио је седам месеци забрану играња фудбала, а мораће и пет месеци да буде на обавезној рехабилитацији.

У исказу који је дао федералном судији, Фађоли је говорио о зависности.

"На почетку, фудбалер, који има много слободног времена, на крају доживи узбуђење коцкања како би превазишао досаду. Како време пролази, то постаје опсесија", признао је 22-годишњи фудбалер у исказу.

"Почео сам да се кладим у Тиренији током тренинг кампа репрезентације до 21 године". На почетку је било забавно, али сам се потом нашао у стању стреса изазваног дугом".

У септембру 2022. године, Фађоли је имао дуг у износу од 250 хиљада евра.

"Када сам био у Кремонезу, мајка ме је саветовала да одем на лечење у Серт, неколико пута сам ишао тамо. Имао сам илузију да могу без тога. Играо сам компулзивно испред телевизора на било ком спортском догађају који сам гледао, укључујући фудбал, чак и Серију Б и Легу Про", изјавио је Фађоли.

Пред тужиоцем Ђузепеом Чинеом, у извештају од 5. септембра, он објашњава да је Сандро Тонали био тај који му је предложио да игра на сајту за илегално клађење.

"Тонали ме је лично натерао да се региструјем преко налога на дотичном сајту", рекао је Фађоли, додавши да није "у стању да пријави да ли се Тонали кладио на фудбалске догађаје, али је чуо да има много коцкарских дугова".

Тужилаштву ФС Италије (ФИГЦ) је открио да се он прво кладио на тениске догађаје, а затим на фудбал и објаснио да се никада није кладио на Кремонезе и/или Јувентус, клубове за које је играо.

У верзији која је достављена Федералном тужилаштву, Фађоли негира да је Јувентус знао за његове опкладе и говори о неким позајмицама саиграчима, невезаним за истрагу.

"Од Федерика Гатија сам тражио 40.000 евра, али сам му рекао да ми је потребно да купим сат и да ми је мајка блокирала рачуне".

"У Милану сам купио неке вредне ролексе. Понекад сам сатове испоручивао сам, понекад су власници кладионичарских платформи долазили да их преузму од златара", објашњава фудбалер. И тако повећавам дуг и добијам тешке физичке претње (на пример да ће му поломити ноге (...) Мислио сам да само играм да наплатим дуг", закључио је Фађоли.

image