Спорт

Пешић објаснио разлоге пораза од Немачке у финалу Мундобаскета

Селектор "орлова" говорио на панелу "Улога тренера у развоју мотивације код младих спортиста" коју је организовала Фондација Новак Ђоковић
Пешић објаснио разлоге пораза од Немачке у финалу Мундобаскета© Dusan Milenkovic/ATAImages

Светислав Пешић говорио је у Нишу о разлозима пораза репрезентације од Немачке у финалу Светског првенства.

"Орлови" су на планетарном шампионату освојили сребрну медаљу након сјајног турнира, пошто су у финалу поражени од Немачке резултатом 83:77.

Пешић је истакао да је у нашој земљи потребно прво признати да су други бољи од нас, а после и да се ради на промени система.

"Немци имају и бронзу од прошле године и још неке успехе од раније. Зашто? Зато што имају апсолтуно јасну организацију, где тренер стоји у центру свих збивања. У свакој лиги имају професионалне тренере, који имају уговоре, здравстевно и социјално осигурање и они су посвећени 24 сата. Тренинг, разговори, пре и после тренинга", почео је Пешић.

"Ми док у Србији не схватимо улогу тренера и колико је њему важно да се обезбеди статус, да нормално може да живи и да има нормалну плату, вероватно не можемо да направимо корак напред. Ми морамо у Србији да знамо и да прихватимо и схватимо да неко нешто боље ради од нас. То је тешко признати, али то је једини пут да можеш да напредујеш. Кошарка у Србији никада популарнија није била."

Било је речи и о улози тренера у мотивацији код младих спортиста, чему је панел и посвећен.

"Ово код мене је решено. Тога више нема, да видимо како у будућности. Како то решавати? Најважнија особа у развоју младог спортисте је тренер. Од тога све почиње. Имамо утицај агената, медија, улице, родитеља и тренера. Замислите како се млада личност развија. Од сваког добија другачије инструкције. Колико је способан да све то… Апсорбује и сам донесе одлуку у ком правцу ће се развијати. Зато сматрам да је утицај тренера најважнији."

Истакао је и да је улога родитеља веома важна.

"Тренер не треба да избегава комуникацију са родитељима, већ да је тражи.. Када почне сезона да позове родитеље, изнесе циљеве и планове. Да едукује родитеље и да их уведе у програм. Не да их избегава и да они утичу на децу и њега и да пита, један од њих: 'Све је то лепо, али моје дете не игра довољно минута. Обезбедио сам му све, али не игра, а ово друго игра'. Значи, та комуникација између тренера и родитеља треба бити честа."

Неизоставни део предавања био је и однос са менаджерима који имају све већи утицај на младе спортисте.

"Нећу да разговарам са агентима, кажу тренери, него са ким ћеш? Има са њим потписан уговор, има утицај на њега. Хајмо заједнички, ја као тренер, агент и родитељи да гледамо како да помогнемо том дечаку да таленат претвори у квалитет. Није довољно бити висок и имати дугачке ноге", закључио је селектор Србије.

image
VV inauguration
banner