Спорт

Берић за РТ Балкан: Момци су на Мундобаскету сјајно искористили шансу, али неопходан нам је систем

Прослављени кошаркаш, освајач европског и светског првенства са репрезентацијом Југославије, Мирослав Берић, у разговору за РТ Балкан открио је да је задовољан сребрном медаљом коју је наш национални тим освојио у недељу на Мундобаскету, као и да није песимиста поводом будућности српске кошарке
Берић за РТ Балкан: Момци су на Мундобаскету сјајно искористили шансу, али неопходан нам је систем© ATA Images/ Ivica Veselinov

"Не могу да не будем задовољан освојеном сребрном медаљом, када видите коју су жељу и вољу момци показали на овом Светском првенству. Пре почетка такмичења нису им даване готово никакве шансе, а они су се мушки борили и водили Србију до финала", рекао је Берић на почетку разговора, па потом наставио:

"У финалној утакмици прво полувреме наша репрезентација је одиграла на високом нивоу и да је успела задржи ту енергију и у другом, добили бисмо Немце, али то је спорт, само се резултат на крају рачуна".

Селектор Пешић је рекао после меча да је имао бројних проблема уочи финала, а један од њих је и тај што је Богдан Богдановић играо "мртав болестан".

"Чуо сам то када је рекао новинарима, али нисам се уочи финала чуо ни са ким да бих имао неку додатну информацију. Сигурно да је било проблема, али макар су имали жељу сви да играју, што опет говори колико им је стало".

Будућност кошарке

У Србији се стално понављају приче шта би било кад би било, да неки играчи нису одбили позив селектора за Светско првенство.

"Стално говорити о томе је досадно, а и глупо. Чињеница је да ми нисмо земља од 100 милиона становника, па да лако можемо да се одричемо људи, али са друге стране треба се фокусирати само на оне који су ту и који не одбијају да играју. Такви су играчи који су освојили сребрну медаљу. Дата им је шанса, коју су они искористили на најбољи могући начин. Мене посебно радује што су то углавном млади кошаркаши пред којима је будућност. Мада и Богдан, који је најискуснији, може комотно да игра још неколико циклуса. Сјајна је ствар када на почетку каријере освојиш медаљу. То ти даје самопоуздање за даље".

Систематски рад

Светислав Пешић је после финала рекао да нажалост ова медаља неће решити проблеме српске кошарке.

"Некада дође баш талентована, а некада мало мање талентована генерација, али чињеница је да можемо увек да будемо у неком врху и фаворити на такмичењима за медаље, уколико се систематски буде добро радило са младим играчима првенствено. То је најбитније. Није поента млађих категорија само да се освајају медаље, што је лепо, али није довољно ако касније из те генерације не изађе барем један играч за сениорску репрезентацију. Ево рецимо млади Јовић прошле сезоне што због повреда, што због других ствари, није имао велику минутажу у НБА, али верујем да ће у сезони која долази то да се промени и да ће наставити да се правилно развија".

Чини се да је на овом првенству у појединим моментима највише у фокусу био Алекса Аврамовић.

"Да, оставио је сјајан утисак. Видим по себи, али и околини како изговарамо оно чувено Алексааа. Мислим да је лепо искористио шансу која му је дата и да ће тек у будућности доста показати. Али није једини, ово је заједнички успех целе екипе и селектора", закључио је Берић.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner