Спорт

Почиње Завршни турнир у Торину, Ђоковић напада Федереров рекорд

Завршни турнир у Торину, такмичење осморице најбољих тенисера у сезони, почиње мечевима зелене групе и трајаће следећих осам дана. Титулу неће бранити Александер Зверев који је због повреде пропустио читаву другу половину године.
Почиње Завршни турнир у Торину, Ђоковић напада Федереров рекордGetty © Giorgio Perottino / Stringer

Каспер Руд и Феликс Оже-Алијасим од 15 часова ће изаћи на терен дворане "Пала Алпитур" и тиме отворити овогодишње издање, које би могло да уђе у историју "белог спорта". После њих, од 21.00 састају се Рафаел Надал и Тејлор Фриц.

На такмичењу нема првог играча на АТП ранг-листи Карлос Алкараза, који је доживео неугодну повреду пре неколико дана на мастерсу у Паризу, али ће све очи бити упрте у Новака Ђоковића.

Ђоковић, који ће на терен у понедељак (21.00), обезбедио је пласман на Завршни турнир иако иза себе има поприлично турбулентну сезону.

Покушао је да је започне у Мелбурну где би јурио јубиларни, десети пехар, али је након притвора и судских поступака због чињенице да није вакцинисан, депортован из Аустралије.

Став да се не вакцинише коштао га је наступа и на другим великим турнирима, па је поред Аустралијан опена, пропустио Ју-Ес опен и четири мастерса, док на Вимблдону, који је освојио, није било бодова.

Иако су неки, попут Камерона Норија, покушали да оспоре његово учешће у Торину, Новак је успео да сакупи довољан број бодова да се нађе међу осморицом најбољих, без обзира што је могао да има предност због освојеног гренд слема.

Упркос томе да је фокус на оно што предстоји, јасно је да најбољег српског спортисту тек очекује велики напредак у 2023. јер ће, у случају да му одобре пут у Аустралију, имати 10.000 бодова које не мора да брани.

Ђоковић ће 15. пут учествовати на Завршном турниру и до сада је освојио пет титула. По том параметру је на деоби друге позиције са Иваном Лендлом и Питом Сампрасом. Једини бољи од њега је пензионисани Роџер Федерер са шест трофеја.

Међутим, већ неко време није имао среће на овом турниру, последњи пут је као победник изашао 2015. године због чега ће сигурно јарко желети да поново подигне овај важан пехар.

"Био би савршени крај сезоне да освојим турнир у Торину. Међутим, дуг је пут до тога. Дуга је недеља, пошто морам макар по једном да играм са најбољим играчима света. Имам искуства играња на овом турниру и надам се да ће ми то помоћи да остварим добар резултат", рекао је Ђоковић.

Жребом је одлучено да ће бити део црвене групе у којој су још Стефанос Циципас, Данил Медведев и Андреј Рубљов. Први меч имаће са грчким представником са којим се више пута састајао у претходних неколико месеци.

"Играли смо у финалу у Астани, у полуфиналу у Паризу. Посебно је меч у Берсију био неизвестан. Знам да ме чека тежак окршај. Знао сам да ћу на старту играти или са Надалом или са Циципасом, још пре жреба, то ми је први пут после много година да ћу играти са првим или другим носиоцем већ на старту."

Новак је постављен за седмог носиоца у Торину и, како сам каже, и пре жреба му је било јасно да ће играти са једним од прва два носиоца. Ретко када у каријери се налазио у таквој ситуацији, али је спреман да се бори за највиши пласман.

"Не осећам се младим као остали момци, много је прошло од мог првог учешћа. Мислим да сам у доброј форми последњих месеци, освојио сам већину турнира које сам играо пре Торина. Морам да играм са најбољима на свету. Радујем се томе, имам искуства у овом формату и надам се да то може да ми послужи. Прошле сезоне смо имали сјајну посету у Торину. Италија је земља која негује културу спорта, а ја ћу морати да будем на највишем нивоу од старта", закључио је седми тенисер света.

И Каспер Руд је свестан Новакове величине, без обзира што је тако "ниско" позициониран.

"Ђоковић је ове сезоне играо сјајно. Једноставно није имао среће да ситуацијом у којој се нашао. Није могао да добије поене иако је освојио Вимблдон, а није могао да уђе у многе земље, што је негативно утицало на његову позицију на листи. Он ће за мене увек бити један од најбољих тенисера света, ако не и најбољи и увек ће бити фаворит на сваком турниру на ком се појави", навео је Норвежанин.

Пре њих ће у првом мечу црвене рунде публика моћи да гледа руски дерби између Данила Медведева и Андреја Рубљова.

"Прилично тежак жреб, али и друга група је јака – Каспер је играо два финала слема ове године, Рафа је Рафа, а Феликс је везао 16 победа. Мислим да је наша група изједначена и да сви могу да прођу – свако је победио свакога у нашој групи барем једном, биће сјајног тениса", изјавио је Медведев.

Правила

Такмичење у Торину почиње у недељу у 15 часова, учествују осморица најбољих играча у сезони и подељени су у две групе. У црвеној групи су Новак Ђоковић, Стефанос Циципас, Данил Медведев и Андреј Рубљов, док су у црвеној Рафаел Надал, Каспер Руд, Феликс Оже-Алијасим и Тејлор Фриц.

Игра се по раунд-робин систему (свако са сваким), а по двојица најбољих и сваке групе пролази у полуфинале.

Мечеви зелене групе биће играни у недељу, уторак и четвртак, док су они у црвеној на програму у понедељак, среду и петак. Полуфинала су у суботу, док је велико финале заказано за недељу.

Свака победа у групи доноси по 200 бодова, тријумф у полуфиналу вреднује се 400, док финале доноси 500 поена. Укупно, ако играч освоји Завршни турнир без пораза, може сакупити 1.500 бодова.

Могли бисмо у самом финишу сезоне да видимо и смену на тениском трону јер споменути Алкараз не учествује.

Пред почетак Завршног турнира разлика између Алкараза и Надала је округло 1.000 бодова (6.820 наспрам 5.820) и баш толико је потребно "бику са Мајорке" да поново буде први.

Да би Рафа то успео, мораће да добије све мечеве до финала, а то је тачно хиљаду поена – по 200 у групи и још 400 за победу у полуфиналу.

Тада би обојица имали исти број бодова, а по правилима АТП тура, у том случају бољи је онај тенисер који је освојио више бодова на гренд слемовима, а старији Шпанац је са две титуле успешнији.

Ако Надал изгуби меч у групи, било један или два, мораће да освоји титулу да би се попео на прву позицију на светској ранг-листи.

Поразом од Новака Ђоковића у полуфиналу мастерса у Паризу, Стефанос Циципас је изгубио готово сваку шансу да се први пут нађе у борби за тениски трон. Једина, теоретска шанса да буде први јесте да Надал изгуби све мечеве, а он освоји трофеј без пораза.

Завршни турнир у Торину на програму је од 13. до 21. новембра и игра се за наградни фонд од 14.750.000 долара.

image