Спорт

Флорентино ударио на УЕФА: Нова Лига шампиона је апсурд, треба нам Суперлига

Први човек најтрофејнијег европског клуба не одустаје од замисли о стварању Суперлиге Европе
Флорентино ударио на УЕФА: Нова Лига шампиона је апсурд, треба нам СуперлигаGetty © Denis Doyle / Stringer

Председник Реал Мадрида Флорентино Перез поручио је да европски фудбал упада у велику кризу и да му је неопходно увођење Суперлиге Европе, за коју се он од почетка залаже.

Најмоћнији човек шпанског фудбала је на годишњој Скупштини "краљевског клуба" поручио и да је нови формат Лиге шампиона катастрофалан потез УЕФА и да ће отуђити навијаче од фудбала.

"Реал Мадрид има одговорност за европски фудбал. За Реал би било много лакше да није повео овај пројекат (Суперлиге) који није популаран, али историја то захтева од нас. Имамо обавезу да понудимо навијачима најбољи могући шоу. Желимо да појефтинимо приступ фудбалу преко телевизије где се данас нуди све гори спектакл. Бесмислено је да приступ гледања утакмица на ТВ-у кошта 10% од минималне плате. Суперлига је створена да реши све те проблеме. Наставићу да верујем у правду Европске Уније јер УЕФА нема право на монопол у фудбалу и на европске слободе", послао је оштру поруку Перез и уједно најавио борбу до краја за Суепрлигу најјачих европских клубова.

Од наредне сезоне ће се Лига шампиона играти у новом формату са 36 клубова, уместо досадашња 32.

"Нови формат је неуобичајен и апсурдан пројекат. Такав модел ће само да још више удаљи навијаче од фудбала, посебно оне најмлађе. Нови формат највише одговара онима којима од тога зависе извори прихода. То је систем који је у интересу менаџера, док потребе играча и навијача нису узети у обзир. Тако ће угасити европски фудбал, ту нема иновације, они нису свесни раста остаих спортова."

Перез наводи да је фудбал у тренутно највећој кризи до сада.

"Фудбал трпи досад невиђену институционалну кризу. Ситуација је веома озбиљна. Или ћемо реаговати сада или фудбал неће преживети. Највећи проблем је тај што постоје људи који воде фудбал који не мисле на навијаче. Европски фудбал не припада председнику УЕФА нити шпански фудбал припада Ла Лиги. Суперлига је сада потребнија фудбалу више него икад. Циљ је да се понуди најбољи фудбал и клубови су ти који морају да сами контролишу своју судбину. Све је више клубова који из године у годину губе милионе без обзира на то колико новца имају њихови власници. Захтевам и увођење нових фер-плеј регулатива, које неки клубови не поштују и нико их не кажњава због тога. Ситуација није стабилна, нити може бити. Оптужују нас да желимо да напустимо национални шампионат, што је лаж", поручио је Флорентино Перез.

image