Спорт

У Берну страхују због доласка Звезде, швајцарска полиција има план за "делије"

Одлучујућа утакмица црвено-белих у елитном такмичењу носи висок ризик јер се у Швајцарској сви сећају инцидената који су се догодили пре неколико година
У Берну страхују због доласка Звезде, швајцарска полиција има план за "делије"Getty © Maja Hitij

Навијачи Црвене звезде тема су број један у швајцарским медијима, а како преноси тиражни "Блик" локална полиција у сарадњи са Јанг Бојсом направила је план како да спречи инциденте који су обележили дуел два тима 2019. године.

Тада су се два клуба састала у квалификацијама за Лигу шампиона, а швајцарски лист пише да су "делије" изазвале низ инцидената на стадиону.

Присталице црвено-белих купили су карте од власника сезонских улазница, што је довело до "мешања" навијача, а потом и нереда.

Чланови Звездине навијачке групе нашли су се и у делу трибине где су били смештени најватренији домаћи навијачи, због чега је брзо дошло до ескалације.

Извршни директор клуба из Берна Вања Груел истиче да се не ради заправо само о томе да стадионом доминирају црна и жута боја, већ и то да се спречи појава мешовитих сектора, самим тим и потенцијални сукоби између навијача.

"Блик" пише да је сећање на последњи долазак навијача Звезде као хорор филм, те да је тада преко хиљаду гостујућих навијача правило нереде, тукло се, користећи чак и гвоздене шипке.

Ситуација је тада ескалирала, полиција је користила бибер спреј и пендреке, а на крају је морала да испали и три хица као знак последњег упозорења.

Ове године клуб је скоро па забранио уступање карата и биће немогуће да се исти сценарио понови у уторак увече.

Звезду ће бодрити око 2.000 навијача, од чега 1.600 у сектору за гостујући тим, пет одсто од капацитета стадиона, колико им према правилнику Европске фудбалске уније (УЕФА) припада.

Српски шампион гостује код Јанг Бојса од 21 сат у утакмици која би могла да одлучи ко ће презимити у Лиги Европе.

Манчестер сити и Лајпциг са по 12 и девет бодова су се већ пласирали у осмину финала Лиге шампиона, док ће се за трећу позицију борити Звезда и Јанг Бојс, који имају по један бод.

image