Спорт

Јовељић показује шаховске вештине, српски фудбалер на ЕП у Загребу

Српски фудбалер Дејан Јовељић, налази се у Загребу, где ће наступати на предстојећем Европском првенству у шаху

Није чест случај да један врхунски фудбалер покаже знање и вештине и ван травнатог терена.

Дејан Јовељић ипак разбија све стереотипе, пошто поседује велико интересовање и знање како у шаху, тако и билијару, а занимљиво је и да за мање од минут може да склопи Рубикову коцку. 

Јовељић се тренутно налази у Загребу, где ће учествовати на Европском првенству у шаху.

Србин је остварио шест бодова у 13 одиграних партија на шампионату Европе.

"Реткост је да се фудбалер бави шахом и слаже Рубикове коцке. Шах ме је заинтригирао током короне и карантина, а раније сам имао мононуклеозу и провео шест месеци у кревету… Како је било пуно времена почео сам слагати и коцке. Лични рекорд ми је 38 секунди, али брзо дојади. Људима је то "вау", али све се своди на неколико шема", каже фудбалер ЛА Галаксија за хрватске медије.

Дејан је упоредио шах са фудбалом, сматравши их сличним.

"Слични су то мисаони процеси. И у фудбалу гледаш унапред, предвиђаш, чекаш грешку противника и покушаваш да је искористиш. Кад видиш простор, нападаш! Сигурно ми је шах на терену допринео у смислу концентрације и емоција. Научиш да решиш бурне реакције на терену, оне ти ионако само шкоде. И у шаху често проматраш противника, па му на лицу можеш виђети колико је сигуран у одлуке", каже Јовељић.

Српски фудбалер још увек нема звање шаховског мајстора. Одиграо је девет стандардних партија, а потребно му је барем 27 да би зарадио титулу мајсторског кандидата.

Рејтинг у стандардном шаху му је 2217, ФИДЕ мајстор постаје након 2300, а даљим успоном следе титуле међународног мајстора и велемајстора.

image