Спорт

Украјинци неуспешно покушавају да спрече пријатељски меч Русије и Србије

Фудбалски савез Украјине обратио се ФИФА, УЕФА и ФСС због најављеног пријатељског меча Србије и Русије

Фудбалске репрезентације Русије и Србије одиграће пријатељски меч у марту 2024. године, а потврда која је стигла од Александра Дјукова, председника руског фудбалског савеза, није се допала Украјинцима.

Они су се обратили ФИФА, УЕФА, али и ФСС, покушавајући да спрече одигравање пријатељске утакмице.

Олимпијска шампионска у брзом клизању и заступница Државне думе Руске Федерације, Светлана Журова, реаговала је на жалбу Фудбалског савеза Украјине.

"Украјина покушава да буде доследна у свом деловању и бојкоту свега што је повезано са Русијом, како нам не би дала прилику да играмо са било ким. Али морамо схватити да такав притисак неће успети са Србијом. Наша пријатељска утакмица нема везе с УАФ, шта желе следеће? Хоће ли покушати да дисквалифицикују Србе?", рекла је Журова.

Русија је ван свих такмичења још од фебруара 2022. године - репрезентацији је забрањен наступ на Светском и Европском првенству, док су клубови суспендовани из Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференције.

Од ове одлуке светских фудбалских организација, Русија је играла неколико пријатељских мечева - на свом терену је дочекала Ирак, Камерун и Кубу, док је у гостима играла против Ирана, Катара, Кеније, али и Киргистана, Таџикистана и Узбекистана.

Међутим, сада Русија игра против најзвучнијег противника, првог из Европе од почетка суспензије, што се није допало Украјинцима.

image